Hal voor locomotieven getransformeert naar bijzonder cultuurcentrum

5 februari 2019

In Tilburg is onlangs de LocHal geopend, een nieuw cultuurgebouw dat op geweldige wijze de oude loods, waar locomotieven gebouwd en gerepareerd werden, weer een nieuw leven geeft. De LocHal was gebouwd in 1932 en stond al jarenlang leeg. De gemeente wilde de loods een nieuwe bestemming geven en schreef een prijsvraag uit. Deze werd gewonnen door drie ontwerpbureaus: Civic Architecture, Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside Outside.

De loods huisvest nu een stadscafé, een bibliotheek, twee kunstinstellingen en een werkplekkenverhuurder. Aan de loods zelf is weinig veranderd. De stalen constructie is mooi zichtbaar gebleven. Er staan ook nog steeds twee kranen waarmee de locomotieven verplaatst werden.

Hal voor locomotieven is veranderd naar bijzonder cultuurcentrum

Wat is het dan, dat de LocHal zo bijzonder maakt?

De ontwerpers hebben een soort trappenlandschap gecreëerd, waardoor je steeds weer wat nieuws ontdekt. De trappen zorgen voor mooie hoogteverschillen en brengen de bezoekers waar ze moeten zijn. Maar daarnaast zijn het ook ‘hangplekken’, vanwaar de mensen de hal mooi kunnen overzien. Dit blijkt goed te werken, want er wordt gretig gebruik van gemaakt. Er is ook een soort binnenstraat door het pand, die dwars door de bibliotheek en de kunstinstellingen loopt. En wat vooral bijzonder is, is dat de glazen doos die eerder in de Beurs van Berlage stond, nu naar de LocHal is overgebracht. Deze glazen constructie zou misschien gesloopt worden, maar past nu prachtig in dit nieuwe cultuurgebouw.

De hal is zo ingericht dat er verschillende ruimtes gecreëerd kunnen worden. Dit kan met metershoge gordijnen, die gemaakt zijn door het textielmuseum van Tilburg. Hiermee kunnen besloten ruimtes gemaakt worden die geschikt zijn voor lezingen of zelfs voor theatervoorstellingen. De trappen vormen dan de tribune.

Ontmoetingsplaats

Er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken in dit ‘stadje’. Verdwaal in het WoordLab in de bibliotheek, leef je uit in het hightech GameLab, of geniet gewoon van het geheel vanaf een van de trappen. Het is een prachtige ontmoetingsplaats geworden voor jong en oud. Of je nou een liefhebber bent van cultuur of niet, de LocHal is een bezoek meer dan waard.

Bron: NRC.nl