Einde coronamaatregelen: terug naar kantoor, of hybride werken?

20 februari 2022

Eind februari 2022 worden de meeste coronamaatregelen geschrapt. Ook het thuiswerkadvies vervalt. Betekent dit dat we vanaf dan weer allemaal terug naar kantoor gaan of kiezen werkgevers en werknemers voor andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld hybride werken? Voor bedrijven is het afwachten hoe de terugkeer naar kantoor gaat verlopen. Sommige medewerkers kunnen niet wachten om hun plek in de kantoortuin weer in te nemen. Anderen bevalt het thuiswerken prima en zij willen dit graag grotendeels behouden.

Verschillen tussen generaties

Volgens de Thuiswerkmonitor, bijgehouden door onderzoeksbureau Stakeholderslab, willen vooral oudere werknemers graag thuis blijven werken. Rustig kunnen werken zonder gestoord te worden door collega’s spreekt deze generatie erg aan. Dertigers en twintigers daarentegen hebben het contact met collega’s vaak enorm gemist en kunnen niet wachten om weer naar kantoor te gaan. In 30 procent van de recent afgesloten Cao’s zijn afspraken vastgelegd over thuiswerken. Ook hebben veel bedrijven individueel al afspraken met hun personeel gemaakt over hybride werken. De helft van de medewerkers heeft echter alleen informeel afspraken gemaakt met de werkgever, zo’n 30% heeft nog helemaal niets afgesproken over thuiswerken na corona.

Waarom terug naar kantoor?

De belangrijkste reden om weer graag naar kantoor te gaan zijn de sociale contacten met collega’s. Een grote groep krijgt steeds meer weerstand tegen videobellen. Maar een deel maakt zich ook zorgen over doorgroeimogelijkheden als het contact met de leidinggevende alleen maar op afstand plaatsvindt. Daarnaast vrezen medewerkers niet voldoende betrokken te worden bij belangrijke beslissingen over het bedrijf. Grote banken zoals Rabobank en ING zetten in op 50/50 thuiswerken en op kantoor komen. ING wil het hybride werken na een aantal maanden evalueren. Vorig jaar lukte dit niet omdat na slechts 2 weken het thuiswerkadvies weer terugkwam omdat de besmettingen opliepen.

Ook accountants kiezen voor hybride

Twee grote accountantskantoren in Nederland, KPMG en Deloitte, kiezen eveneens voor hybride werken. Medewerkers mogen, voor zover hun functie dit toelaat, zelf bepalen hoeveel uren ze thuiswerken en hoeveel op kantoor. Bij Deloitte geldt een reserveringssysteem voor een werkplek. Als een medewerker naar kantoor wil komen dan is er zeker een werkplek na reservering. Voor de accountantskantoren geldt dat er vóór corona ook vaak bij de klant werd gewerkt. In hoeverre dat terugkomt en in welke vorm hangt deels ook af van de wensen van de klanten, aldus Deloitte. KPMG is begonnen met het ombouwen van zijn kantoren. Er worden ruimtes ingericht voor brainstorm, maar ook om samen te eten. Het aantal individuele werkplekken wordt met de helft verminderd. De UvA is inmiddels weer gestart met fysiek onderwijs nu dit volgens de coronarichtlijnen weer mag. In hoeverre ondersteunend personeel weer naar kantoor komt als alle regels zijn vervallen, kon de directie nu nog niet goed inschatten.

Bron: Het Financieele Dagblad