EIB: woningmarkt gaat last krijgen van de corona uitbraak

7 april 2020

Het Economisch Instituut voor de Bouw voorspelt dat de woningmarkt in een crisis belandt vanwege de uitbraak van corona. De crisis zal minder lang duren dan na de economische crash in 2008, maar gevolgen zullen er zeker zijn. Taco van Hoek, directeur van het EIB, adviseert het kabinet om een forse investering te doen in de bouw van minimaal 10 miljard euro om de nieuwbouw te stimuleren. Snel handelen is belangrijk om grote problemen te voorkomen.

De bouw is gevoelig voor een economische crisis

Van Hoek voorspelt dat de crisis op de woningmarkt pas over pakweg een half jaar zichtbaar wordt. Op dot moment lopen projecten nog waarvoor al is geïnvesteerd. Als investeerders nu pas op de plaats maken vanwege de onzekerheid door de corona crisis, dan zal dit in de loop van 2020 steeds meer gevolgen gaan hebben. Van Hoek houdt rekening met een krimp van de economie van zo’n 5%. Dit zal de bouwsector hard raken.

EIB woningmarkt gaat last krijgen van de corona uitbraak

Gevolgen voor de bouw komen pas later

De gevolgen nu de woningmarkt in een crisis dreigt te belanden komen pas later, dat was bij de crisis in 2008 ook het geval. De Nederlandse economie vertoonde in 2010 alweer een stijgende lijn, maar de bouw krabbelde pas veel later uit het dal. Het EIB pleit ervoor om tijdig maatregelen te nemen om herhaling van deze trend nu te voorkomen. Het EIB pleitte al eerder voor een ‘woonfonds’. Dit houdt in dat de overheid een deel van de woningen van  een nieuwbouwproject koopt als blijkt dat een project niet verkocht wordt omdat kopers terughoudend zijn. Als de woningen  gereed zijn kan het Rijk deze verhuren. Als de markt zich heeft hersteld kunnen de huizen alsnog worden verkocht. Op die manier blijft voor de overheid het verlies beperkt, terwijl zij wel de woningmarkt ondersteunen. Als de overheid inderdaad de eerder genoemde 10 mld zou investeren dan gaat het om zo’n 35.000 woningen. Dat is een significant aandeel.

Een bouwstop zou dramatische gevolgen hebben

In andere landen waar corona is uitgebroken ligt de bouw stil. Van Hoek hoopt dat dit in Nederland niet gaat gebeuren. In deze sector werken ruim een half miljoen mensen. Het zou dramatisch zijn als die allemaal werkloos thuis komen te zitten. Natuurlijk moeten er maatregelen worden genomen met betrekking tot de veiligheid van de werknemers. Maar als het enigszins mogelijk is, is het belangrijk dat de bouw doorgaat. Er is al een tekort aan woningen in Nederland, een bouwstop maakt de crisis op de woningmarkt in meerdere opzichten alleen maar groter.

Bron: Cobouw.nl