Daling huizenprijzen komt in een stroomversnelling

13 januari 2023

Niemand twijfelt er meer aan: de kanteling op de woningmarkt is een feit. Wie nu zijn woning te koop zet moet er rekening mee houden dat de huizenprijzen in een vrije val terecht zijn gekomen. Ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2021 is een koophuis eind 2022 gemiddeld 6,4% minder waard. Voor het eerste in 9 jaar dalen de huizenprijzen nu ook flink op jaarbasis. Eerder was al duidelijk dat de prijzen per maand in prijs zakten. Volgens makelaarsvereniging NVM werd er in het 4e kwartaal van 2022 gemiddeld 402.000 euro voor een huis betaald.

Meer huizen te koop

In het persbericht van de NVM licht Lana Gerssen van de Vakgroep Wonen toe dat het aantal woningen dat te koop staat is verdubbeld ten opzichte van eind 2021. Dat is en goed teken, vindt Gerssen. Woningzoekenden hebben voor het eerst sinds lange tijd meer keuze. Ook de prijsdaling is natuurlijk gunstig voor de kopers. De kanteling op de woningmarkt is het duidelijkst zichtbaar in de regio’s Amsterdam en IJmond. Daar daalden de prijzen met maar liefst 10% ten opzichte van eind 2021. Amsterdam is vaak een ‘trendsetter’ als het om de woningmarkt gaat. De prijsontwikkeling in de regio rond de hoofdstad wordt vrijwel altijd gevolgd in de rest van het land.

Hogere hypotheekrente, overbieden niet meer de norm

De hypotheekrente steeg vanaf de laatste maanden van 2021 snel. Inmiddels is de rente voor een hypotheek drie keer zo hoog als het laagste percentage in 2021. Hierdoor kunnen kopers minder lenen. Dat heeft weer tot gevolg dat er minder vaak overboden wordt na een bezichtiging. De huizenprijzen daalden in het derde kwartaal van 2022 met bijna 5,5% ten opzichte van het kwartaal ervoor. In de laatste drie maanden van het jaar zette die daling door, al was die met 3,7% iets minder groot. Overbieden is ook ‘uit de mode’. In de laatste maanden van 2022 werd slechts 40% van de woningen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. De tijd dat een huis te koop staat loopt op, die bedraagt nu gemiddeld een maand. Mensen die hun huis willen verkopen worden ook voorzichtiger. Ze zetten nu eerst hun huis te koop voordat ze zelf een koopcontract voor een nieuwe woning tekenen.

Daling huizenprijzen komt in een stroomversnelling

Meer keuze voor kopers

Zij die op zoek zijn naar een huis kunnen nu gemiddeld uit iets meer dan 3 woningen kiezen. Een jaar eerder was dat 1,3 woning. Eind 2022 stonden er zo’n 35.000 woningen te koop. Wie nu een huis zoekt heeft de meeste kans van slagen in Zeeuws-Vlaanderen of Het Gooi. De woningmarkt is het krapst in Groningen en Zuidwest-Overijssel. Het aantal verkochte woningen daalt ook. In Amsterdam steeg het aantal woningverkopen, waarschijnlijk omdat daar de prijzen het hardst daalden. Maar landelijk is er sprake van een daling van het aantal transacties, zo meldt de NVM.

Minder interesse voor nieuwbouwwoningen

De kanteling op de woningmarkt is ook zichtbaar in de verkoop van nieuwbouwwoningen. In het vierde kwartaal van 2022 werden 3.800 nieuwbouwwoningen verkocht. Sinds de kredietcrisis van 2008 is dat het laagste aantal. De prijs die kopers moesten neerleggen is met gemiddeld 498.000 euro fors hoger dan het gemiddelde. Dat is zeer waarschijnlijk ook de reden voor de verkoopdaling. Kopers kunnen de prijzen simpelweg niet meer betalen. NVM-makelaar Chris van Zandwijk vraagt zich af of nieuwbouwwoningen nog wel gerealiseerd kunnen worden in de toekomst. Projectontwikkelaars kunnen deze huizen niet voor fors lagere prijzen aanbieden. De bouwkosten zijn nog steeds torenhoog. Maar kopers hebben minder interesse voor nieuwbouw. Niet alleen vanwege de hoge prijzen, maar ook omdat ze graag op korte termijn willen verhuizen. De termijn tussen koop en oplevering van een nieuwbouwwoning kan twee tot drie jaar duren.

Bron: Het Financieele Dagblad