De cruciale rol van circulariteit in transitie

26 september 2023

In onze voortdurende strijd voor klimaatneutraliteit en circulariteit in onze werkzaamheden is het van essentieel belang om voorbij oppervlakkige oplossingen te kijken. Neem bijvoorbeeld de overgang naar circulair bouwen. Dit begint niet met het simpelweg vervangen of renoveren van een object, maar met de vraag of vervanging überhaupt nodig is. Kunnen we de levensduur verlengen met een kleine revisie? Of zijn er andere maatregelen in het gebied die een nieuw object overbodig maken?

De rol van circulaire ontwerpprincipesCirculair bouwen moet in de toekomst veel meer gaan opleveren

Pas daarna komen ontwerpvragen, zoals het ontwerpen van losmaakbare en modulaire structuren, het gebruik van gerecyclede materialen en het selecteren van materialen met een lagere milieu-impact, aan bod. Circulariteit moet al in een vroeg stadium, in de verkenningsfase, expliciet worden overwogen. Te vaak maken we nog steeds traditionele ontwerpen en denken we pas later na over optimalisaties voor lagere milieu-impact.

Durf te veranderen

Het integreren van circulaire ontwerpprincipes vereist bewustwording en het loslaten van oude gewoontes. Dit kan een uitdagend proces zijn, maar het vereist ook moed. Moed om gewoontes achter te laten en nieuwe gedragingen te omarmen. We moeten bespreken wat we willen stoppen en welk nieuw gedrag we willen aannemen. Hoe zetten we gerichte stappen naar een duurzamere toekomst?

Samenwerken aan de toekomst

Samenwerken, elkaar ondersteunen en aanmoedigen om de uitdaging aan te gaan en actief bij te dragen aan de transitie naar klimaatneutraliteit en circulariteit is cruciaal. Als adviseur vind ik veel voldoening in het begeleiden van individuen, projecten en organisaties op hun reis naar duurzaamheid. Of het nu gaat om een enkel gesprek of een langdurige samenwerking, ik ben beschikbaar als bron van advies en motivatie. Laten we samenwerken om onze toekomst vorm te geven en proactief te werken aan een duurzamere wereld.

Bron: cobouw.nl