Cursus Transitie naar een Circulair Bouwproces

We staan voor een enorme maatschappelijke opgave van drie noodzakelijke transities: de klimaatopgave, de energietransitie en de grondstoffentransitie. Het in de praktijk realiseren van deze drie fundamentele systeembrede veranderingen is een vak op zich omdat het om vernieuwing vraagt op verschillende maatschappelijke lagen.

Bovendien komt deze vernieuwing van koplopers van binnen en buiten het regime die vaak gezamenlijk een probleemdefinitie en langetermijnvisie formuleren. Tenslotte zijn transities in essentie onzeker als gevolg van complexe processen en discontinuïteiten, waardoor het vaak een proces van al-doende-leren-en-doen is.

Relevantie

Om met betrekking tot de transitie naar een circulaire economie van uitdaging naar uitvoering te kunnen komen is het van belang om inzicht te hebben wat een transitie precies behelst.

Doel

  • Je begrijpt wat er bij het bewerkstelligen, aanjagen, dan wel (bij)sturen van een lange termijn maatschappelijk transformatieproces komt kijken
  • Je verkrijgt inzicht in de verschillende stappen van de cyclus van transitiemanagement.

Meer weten?

Uitgebreide informatie over deze opleiding? Download dan vrijblijvend de brochure.

Deze module is onderdeel van

Circulair Bouwen

+

Circulair bouwen is de toekomst. Letterlijk, want in 2050 wil de Nederlandse overheid dat de bouweconomie volledig circulair is. Dit betekent dat ons enorme veranderingen te wachten staan in de nabije én iets minder nabije toekomst. Die veranderingen moeten gemanaged worden. En de mensen die dat gaan doen, die zijn er nog lang niet genoeg.

Niveau Hbo/wo-niveau
Aantal lessen 10 lesdagen
Prijs €4995,- excl. BTW

Docenten

Ron van Wijk

Ron van Wijk

Directeur - GFSC Consultants and Engineers BV en Instituut voor Circulair Bouwen

Ron is raadgevend ingenieur, docent, spreker en als transitiemanager gespecialiseerd in de energietransitie en de grondstoffentransitie.

Paulien Iding

Paulien Iding

Tendermanager - Iding Tendermanagement

Paulien is als civiel ingenieur betrokken bij de ontwikkeling van eenvoudige, modulaire aardbevingsbestendige woningen voor rampengebieden in derdewereldlanden. In deze module vertelt zij over hoe haar ervaringen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het Plug-and-Play-house.

Sebastiaan Robben

Sebastiaan Robben

Architect - SROM architecten

Sebastiaan heeft als architect, samen met een aantal partners, een volledig modulaire woning ontwikkeld die bovendien op heel eenvoudige wijze kan worden geassembleerd. In deze module vertelt hij over dit ontwikkelproces dat heeft geleid tot een Plug-and-Play-house.

Veerle Custers

Veerle Custers

Lead Researcher Duurzaam Wonen & Bouwen - Hogeschool PXL | Expertisecentrum Bouw en Industrie

Veerle is Innovatieve woonontwikkelaar, transitiecoach en ondernemer. Daarnaast is zij onderzoeker aan de Hogeschool PXL waarbij zij werkt aan de ontwikkeling van een innovatief en circulair bouw- en buurtconcept

Maurits Hagemans

Maurits Hagemans

Onderzoeker Smart-ICT / PXL-Green & Tech - Hogeschool PXL

Maurits, onderzoeker aan de Hogeschool PXL in het onderzoeksdomein Augmented & Virtual Reality en digitalisering, gaat in op welke mogelijkheden deze technologieën kunnen hebben in een circulair bouwproces