Corona geeft vastgoedeigenaren met winkelcentra grote financiële zorgen

10 augustus 2021

Voor vastgoedbedrijven met grote winkelpanden en winkelcentra was de coronapandemie een zware klap. Vooral omdat een deel van hen toch al in zwaar weer verkeert vanwege het teruglopend winkelbezoek dat ook al vóór corona had ingezet. Desondanks bouwde Unibail-Rodamco-Westfield het gloednieuwe Mall of the Netherlands bij Leidschendam. Het hypermoderne winkelcentrum trok in de eerste maanden na de opening in maart 2021 ook flink wat bezoekers.

25% minder huurinkomsten

Unibail-Rodamco-Westfield had het al moeilijk, maar de situatie werd nog nijpender toen de huurinkomsten in het eerste halfjaar van 2021 met nog eens 25% daalden. De verplichte winkelsluitingen als onderdeel van de coronamaatregelen waren daar uiteraard debet aan. Vooral vastgoedbedrijven die het moeten hebben van grote winkelcentra waar mensen gezellig komen shoppen leden hierdoor extra pijn. De concurrentie deed het niet veel beter. Het Franse vastgoedbedrijf Klépierre meldt een daling van de inkomsten uit verhuur maar liefst 40%. Bij kleinere Nederlandse vastgoedbedrijven zoals Vastned en Wereldhave bleef de schade beperkt tot enkele procenten, maar ook zij leden verlies.

Corona geeft vastgoedeigenaren met winkelcentra grote financiele zorgen

40 tot 45% schuld

Zowel voor grote als kleinere vastgoedbedrijven met voornamelijk winkelpanden geldt dat ze een gemiddelde schuldenlast hebben van 40 tot 45% van hun totale vermogen. Deze werd deels veroorzaakt door waardedaling van het vastgoed dat in eigendom was, deels door het noodgedwongen aantrekken van nieuwe financiële middelen en daardoor dus extra schulden aan de kredietverstrekker.

Gedwongen verkoop van vastgoed

Veel vastgoedondernemers kiezen er nu voor om winkelpanden en winkelcentra te verkopen. Maar gedwongen moeten verkopen om de financiële positie te verbeteren resulteert vrijwel altijd in het moeten nemen van verliezen. Wereldhave leed bijvoorbeeld fors verlies bij de verkoop van vastgoed in Frankrijk. En het leed voor winkelvastgoed is niet voorbij als de coronapandemie is bedwongen. Het online winkelen heeft definitief een vlucht genomen. De kans dat alle klanten straks weer terugkeren naar de winkels is niet groot. Wat de verdere gevolgen zullen zijn voor de afwaardering van winkelvastgoed valt nu nog niet te voorspellen.

Bron: Het Financieele Dagblad