Comfortabel wonen in een glazen huis in Amsterdam

5 november 2020

In de Amsterdamse Buiksloterham staat een bijzonder huis. Het is grotendeels gemaakt van glas. Wonen in een glazen huis in Amsterdam was de droom van de twee bewoners, Thomas Dill, architect, en zijn benedenbuurman Gerald Lindner die als constructeur werkt bij architectenbureau CC Studio. Ze bouwden het huis samen en wonen er nu met veel plezier. Een belangrijk voordeel is dat het gezin van Dill al in februari buiten kan eten, en dat buiten eten kan ook nog eind oktober.

Bijzondere constructie

De constructie van het pand bestaat uit een houten binnenwerk dat omgeven is door glas. Op die manier kan de buitenruimte een groot deel van het jaar gebruikt worden omdat de temperatuur er op een aangename 18 graden blijft. En omdat de ruimte overdekt is, hebben de families geen last van regen of wind. Het idee voor een glazen huis is afkomstig uit Zweden, waar hier al langer mee wordt geëxperimenteerd. Al in de eerste jaren van de 21e eeuw werden er enkele kaswoningen gebouwd, maar die van Lindner en Dill is de eerste in een grote stad. Er zijn nu zelfs plannen om in het Brabantse Helmond een complete wijk met dit soort woningen neer te zetten. Het glazen huis in Amsterdam dient hierbij als rolmodel.

Comfortabel wonen in een glazen huis in Amsterdam

Comfortabel wonen in een kas

Veel mensen vinden het idee om in een kas te wonen benauwend. Ze denken onterecht dat het er altijd bloedheet is en dat de lucht er ongezond is. Niets is minder waar, volgens de bewoners van het glazen huis in Amsterdam. Het huis is ademend gebouwd, er komt dus wel degelijk frisse lucht binnen en daardoor ontstaat een aangenaam leefklimaat. Kwetsbaar is het huis ook niet. Een bal kan het geharde glas prima hebben. Een puntige steen uiteraard niet, maar de kans dat die tegen het huis vliegt is klein, tenzij er opzet in het spel is. De temperatuur wordt op dezelfde manier geregeld als in een broeikas. Als het in de zomer warm is, dan blijft ook in dit kashuis de warmte niet buiten. Maar dan is er het houten binnenhuis, waar gekoeld kan worden door middel van het atrium.

Bron: Het Financieele Dagblad