De bijzondere wereld van de stille verkoop van miljoenenvilla’s

2 mei 2023

Woningen in het hogere segment worden vaak zonder ruchtbaarheid verkocht. Dit wordt door makelaars ‘stille verkoop’ genoemd. Er komt geen bord in de voortuin en het huis is niet te vinden op Funda en andere huizen platforms. Het gaat vaak om huizen van bekende Nederlanders of captains of industry. Die willen geen mensen die een bezichtiging aanvragen zonder serieus in staat te zijn het huis te kopen. Of mensen die alleen maar naar een locatie rijden omdat het huis te koop staat en er door ramen gluren of voor het toegangshek rondhangen.

Qualis

Het in de stille verkoop aanbieden van huizen gebeurt in ongeveer 0,4% van de verkopen. Meestal, maar niet altijd, gaat het om woningen in het hogere segment. Vrijstaande villa’s, dure penthouses en statige landhuizen met imposante tuin en oprijlaan. Er wordt wat meer bekendheid aan gegeven door de radio reclamespots van Qualis (met een Q). Dit is een overkoepelende organisatie waar zo’n 50 makelaars bij aangesloten zijn. Geïnteresseerden worden uitgenodigd zich aan te melden en een zoekprofiel aan te maken. Een bezichtiging is uiteraard mogelijk, maar alleen nadat de geïnteresseerde serieus genoeg is bevonden. Tijdens een rondleiding voor een journalist valt op dat in een te koop staande woning geen enkel persoonlijk item is te vinden. De makelaar vertelt ook niet wie de eigenaar is. Dat is ‘part of the deal’ bij stille verkoop. Vaak gaat het om topondernemers, BN’ers of bekende sporters.

De bijzondere wereld van de stille verkoop van miljoenenvilla’s

Niet te koop lopen met welvaart

Een belangrijke reden om niet te koop te lopen met welvaart is veiligheid. De rijken van Nederland willen niet dat hun huis met een uitgebreide fotoshoot op internet verschijnt. Dit kan gevaarlijk zijn in verband met het risico op inbraak of, erger nog, een overval. Daarnaast heerst in Nederland nog altijd een cultuur van calvinisme: je pronkt niet met je welvaart, hoe hard je er ook voor hebt gewerkt. Makelaars die zich specialiseren in stille verkoop richten zich uiteraard vooral op panden in het hoogste segment. Meestal gaat het om woningen van minimaal 1,5 miljoen, vaker een veelvoud daarvan. Heel af en toe is er een woning met een vraagprijs van bijvoorbeeld 5 ton. Vaak gaat het dan om een pijnlijke echtscheiding.

Geduld is nodig voor stille verkoop

Wie zijn huis via stille verkoop wil aanbieden moet wel wat meer geduld hebben. Er wordt immers niet grootschalig bekendgemaakt dat de woning beschikbaar is. Gespecialiseerde makelaars hebben soms wel een lijst van ‘zoekers’ in het hogere segment. Als daar iemand bij zit die mogelijk geïnteresseerd is dan wordt die benaderd. Soms wordt er met een woning in kranten geadverteerd. Daar komt bij dat de verkoop van huizen in de hoogste categorie hard terugloopt. Ook hier is de inflatie merkbaar. Dat zal ook zeker van invloed zijn op de verkoopprijzen. Stille verkoop levert vaak wel een hoger bod op dan een huis dat op Funda staat. Maar in een lastige tijd verkopen. De verkoop in het Gooi daalde in het eerste kwartaal van 2023 met 15%. Ook werd er zo’n 9% minder betaald per vierkante meter voor woningen die wel werden verkocht. Soms mogen makelaars na een stille verkoop wel een bord met ‘verkocht’ in de voortuin plaatsen. Zo kunnen ze toch nog een beetje reclame maken voor hun kantoor. Voor mensen die op zoek zijn naar een vrijstaande miljoenenvilla met ondergronds zwembad, massageruimte, tennisbaan en bioscoopzaal, bijvoorbeeld.

Bron: Het Financieele Dagblad