Beperkte krimp bij bouwsector ondanks coronacrisis

9 februari 2021

De bouwsector heeft slechts op beperkte schaal last van de coronacrisis. In 2020 bedroeg de krimp 1,5%, in 2021 wordt een daling van de investeringen verwacht van 3,5%. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat de sector vanaf 2022 weer gaat groeien. Die groei zal flink zijn, zo luidt de prognose, want er liggen immers stevige ambities voor de woningbouw en infrastructuur. Dat de bouwsector met een geringe krimp te maken krijgt in vergelijking tot andere sectoren, komt vooral door verbouwingen. Met name consumenten stimuleren tijdens de coronacrisis de bouwsector door renovaties aan hun huis te laten uitvoeren. Het geld hiervoor komt beschikbaar doordat vakanties niet doorgingen en ook overige vrijetijdsbestedingen niet of slechts beperkt mogelijk zijn.

Beperkte krimp bij bouwsector ondanks coronacrisis

Stevige groei voorspeld vanaf 2022

Het EIB houdt rekening met een stevige groei van de bouwsector, vooral in de periode 2022 – 2025. IN deze jaren moet het aantal nieuw te bouwen woningen weer op het ambitie aantal van 75.000 per jaar uitkomen. Daarnaast worden ook investeringen aan infrastructuur weer opgepakt. Dit zou een jaarlijkse groei van zo’n 3,5% kunnen opleveren. Maar er is nog steeds veel onzekerheid. De coronacrisis treft nu eenmaal ook de bouwsector. Als projectontwikkelaars het niet aandurven om te investeren kan het plaatje er heel anders uit komen te zien, waarschuwt het EIB. De uiteindelijke gevolgen voor bepaalde sectoren zijn aan het begin van 2021 ook nog niet zichtbaar, omdat steunmaatregelen van de overheid doorlopen tot minimaal 1 juni.

Verlies van werkgelegenheid in de bouw

De coronacrisis zal in de bouwsector zorgen voor flink banenverlies. Er wordt rekening gehouden met een vermindering van zo’n 17.000 banen. De bouw reageert altijd vertraagd op een crisis en dat beeld is ook nu zichtbaar. De terugloop in ‘productie’ in 2020 werkt ook in het volgende jaar nog door. Veel zal afhangen van de duur van de uiteindelijke maatregelen en hoe snel het land weer uit het economische dal omhoog kan kruipen.

Bron: Het Financieele Dagblad