Amsterdamse rechtbank veroordeelt failliet Hudson’s Bay Nederland tot betaling achterstallige huur

1 november 2020

De rechtbank van Amsterdam heeft twee verhuurders in het gelijk gesteld. Hudson’s Bay Nederland moet alsnog achterstallige huur betalen voor hun voormalige panden in zowel Tilburg als Almere. Het gaat om een totaalbedrag van 3,2 mln euro. Verhuurders Wereldhave en URW hebben beiden recht op respectievelijk 1,9 mln en 1,3 mln. De rechter oordeelde dat beide vastgoedbedrijven een beroep kunnen doen op de garanties van het in Canada gevestigde moederbedrijf van Hudson’s Bay dat langlopende contracten voor de huur van de panden in Nederland afsloot. Het ging echter al rap slecht met Hudson’s Bay in Nederland, wat uiteindelijk leidde tot faillissement en sluiting van alle winkels.

Amsterdamse rechtbank veroordeelt failliet Hudson’s Bay Nederland tot betaling achterstallige huur

Hudson’s Bay werd nooit een succes in Nederland

De komst van Hudson’s Bay naar Nederland leidde tot achterstallige huur omdat de keten vanaf de start in 2017 al verliesgevend was. Toen op 31 december 2019 het doek viel. Bleef het moederbedrijf zitten met een verlies van 275 mln euro. Daar kwam bij dat er garantstellingen waren afgegeven voor de langlopende huur van de winkelpanden, die vaak voor miljoenen waren verbouwd om aan de wensen van Hudson’s Bay tegemoet te komen. De verhuurders houden het bedrijf nu aan de overeenkomsten en eisen daarom de betaling van de achterstallige huurpenningen.

Hoger beroep door Hudson’s Bay

Dat de Amsterdamse rechter de verhuurders nu in het gelijk heeft gesteld betekent niet dat de huur binnenkort wordt betaald. Het bedrijf heeft dan ook aangekondigd in hoger beroep te gaan. Hudson’s Bay beschuldigt de verhuurders de achterstallige huur te willen incasseren door een gezamenlijk een kartel te vormen. Al eerder werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van achterstallige huren, en ook tegen deze uitspraken is inmiddels hoger beroep aangetekend. Met deze miljoenen euro’s is Hudson’s Bay overigens nog lang niet uit de problemen. Volgens de curatoren staat er een totale vordering van 280 miljoen aan achterstallige huur open.

Bron: Het Financieele Dagblad