Een aardbevingsbestendig huis: hoe werkt dat?

4 december 2023

De Technische Universiteit Delft heeft een aardbevingsbestendig huis ontwikkeld met een kernmodule van kruislaaghout (clt). Het modulaire ontwerp is snel te bouwen en biedt bescherming tegen aardbevingen. Dit initiatief is ontstaan als reactie op de aardbeving in Turkije en Syrië in februari vorig jaar, waarbij duizenden mensen dakloos werden. Het ontwikkelde prototype maakt gebruik van clt als bouwmateriaal vanwege de lichtheid en betrouwbaarheid.

Modulaire opbouw en kruislaaghout

Het aardbevingsbestendige huis heeft een kernmodule van clt, geprefabriceerd met keuken en badkamer, die snel kan worden opgezet. De lage bouw verhoogt de weerstand tegen aardbevingen, en de kwetsbare voorzieningen zijn goed beschermd. De constructie wordt getest op een schudtafel om de stabiliteit onder horizontale aardbevingskrachten te verifiëren.

Initiatief en expertise

Na de aardbeving hebben studenten van de TU Delft, onder het Architectural Recovery Team (ART), ontwerpen gemaakt voor snelle, betaalbare en aardbevingsbestendige woonoplossingen. Het project werd geïnitieerd door masterstudent Meriç Kessaf, die zelf familieleden in het getroffen gebied verloor.

Clt als alternatief voor puinhergebruik

Het onderzoeksteam onderzocht puinhergebruik als bouwmateriaal, maar dit bleek moeilijk vanwege asbest in het puin. Clt bleek geschikter, omdat het beton kwetsbaar is. De kwaliteit van clt is gegarandeerd, in tegenstelling tot ondeugdelijke bouwmethoden die hebben bijgedragen aan het instorten van huizen na de aardbeving.

Constructie en testen

De compacte kernmodule van clt wordt prefab geleverd en kan snel ter plaatse worden geplaatst. De lichtheid van clt maakt het minder vatbaar voor schade bij aardbevingen. Het team onderzoekt methoden om clt-panelen te verbinden, waaronder stalen verbindingsbeugels die energie absorberen tijdens aardbevingen.

Modulariteit en aanpasbaarheid

Het ontwerp benadrukt modulariteit en aanpasbaarheid, waardoor bewoners zelf aan de uitbreiding kunnen meebouwen. Het gelijkvloerse ontwerp maakt de woning toegankelijk voor mensen in rolstoelen, een belangrijk aspect van de Turkse cultuur waarbij uitbreiding vaak plaatsvindt bovenop bestaande structuren.

Toekomstige stappen

Het financieringsplan voor het prototype is bijna voltooid. Als de schudproeven succesvol zijn, wordt in het voorjaar van 2023 een proefhuis gebouwd in de buurt van Antakya. Een lokale fabriek zal naar verwachting vanaf mei de productie van de prefab woningen op zich nemen, met een geschatte productiekosten van twintigduizend euro per kernmodule. Het doel is om binnen twee jaar ongeveer vierhonderd van deze aardbevingsbestendige huizen te realiseren.

Bron: cobouw.nl