Het huis van de toekomst: een fabriekshuis

5 oktober 2020

Op de Nederlandse woningmarkt is een groot tekort. Het is daarom erg belangrijk dat er meer huizen worden gebouwd. Maar door de dure grond is er vaak weinig geld over om het huis zelf te bouwen. Hierdoor dreigen er minder nieuwe woningen gebouwd te worden. Fabriekshuizen zouden hierbij kunnen helpen. Deze goedkopere woningen kunnen voor €100.000 per stuk worden gebouwd. Deze huizen worden in de fabriek gemaakt en vervolgens als een bouwpakket verstuurd, waarna het huis in een week of twee in elkaar gezet wordt.

De fabricage van een fabriekshuis

Het bouwen van een fabriekshuis gaat anders in zijn werk dan een standaard huis. Op een smartphone geef je als koper aan wat voor soort woning je wil. Klik bijvoorbeeld het gewenste aantal verdiepingen aan en het soort keuken. Al deze orders komen bij de fabrikant terecht, die het huis in de fabriek maakt. Bouwvakkers kunnen het huis vaak binnen twee weken neerzetten, wat zorgt voor flink lagere kosten. Vorig jaar gaf Van Wijnen aan duizenden van dit soort woningen te willen bouwen.

Het huis van de toekomst een fabriekshuis

Eigenschappen van een fabriekshuis

Wat voor soort woningen leveren deze fabriekshuizen op? Dat kan van alles zijn, van sociale huurwoningen tot rijtjeshuizen. Er worden standaard materialen gebruikt voor de vervaardiging van de woningen, zoals metselwerk. Ook de kwaliteit is hetzelfde, aangezien robots het net zo goed kunnen als bouwvakkers. Bovendien is het mogelijk om een huis te personaliseren, waardoor bijvoorbeeld de kleuren en andere opties aangepast zijn aan de wensen van de huizenkoper. Niet alleen Van Wijnen, maar ook bouwbedrijven Heijmans en VolkerWessels hebben dit soort huizen ontwikkeld.

De problemen op de woningmarkt

Toch worden er nog niet veel fabriekshuizen gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werden er bijvoorbeeld op grote schaal woningen in dezelfde stijl gebouwd, net zoals later gebeurde met Vinex-wijken. Dat is nu niet het geval, waardoor meestal niet hetzelfde soort woningen op dezelfde locatie worden gebouwd. Dat maakt het lastiger voor fabrikanten om fabriekswoningen op grote schaal te produceren. De branchevereniging van woningcorporaties Aedes is wel bezig om vraag en aanbod samen te voegen, waardoor dit probleem hopelijk opgelost wordt. De vereniging kan echter nog niet zeggen of dit werkt.

Bron: Het Financieele Dagblad