Zorgen om opmars van vastgoedinvesteerder Blackstone in Nederland

6 september 2021

De Amerikaanse vastgoedinvesteerder Blackstone heeft sinds enkele jaren zijn pijlen ook op Nederland gericht. In het verleden kocht deze ‘durfinvesteerder in vastgoed’ al op grote schaal panden aan in onder andere Barcelona. Dit leidde tot veel protesten. Blackstone heeft een reputatie van slechte verhuurder. Het bedrijf zou enkel uit zijn op het halen van zo hoog mogelijke rendementen en klachten van huurders niet serieus nemen. Daarom wordt de opmars van het bedrijf in Nederland met argusogen in de gaten gehouden.

Zorgen om opmars van vastgoedinvesteerder Blackstone in Nederland

Grote aankopen in korte tijd

Blackstone streek in 2019 neer in Nederland en kocht toen in één keer voor 250 mln aan panden in Amsterdam. Vervolgens breidde het bedrijf zijn woningbezit in ramp tempo uit. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Utrecht en Rotterdam werden huizen aangekocht. Sinds de zomer van 2020 werd er voor 150 mln aan panden aan het vastgoedbezit in Nederland toegevoegd. In 2021 zijn er nog geen transacties geweest. Dit valt te verklaren uit de verhoging van de overdrachtsbelasting. Net zoals veel andere investeerders zorgde ook Blackstone ervoor dat hun transacties eind december werden afgerond om de verhoogde overdrachtsbelasting voor investeerders te vermijden.

Veel leegstand

Waar vooral veel over geklaagd wordt is de grote leegstand. In Amsterdam gaat het om circa 330 panden. De gemeenteraad is hier ontstemd over, vooral vanwege de grote woningnood en de lange wachtlijsten. Volgens Blackstone is er geen sprake van leegstand om economische redenen. Veel panden die werden aangekocht verkeerden in slechte staat en moeten dus worden opgeknapt. Dat kost tijd en er moet geld voor worden vrijgemaakt. 135 panden worden op dit moment verbouwd, voor 127 is vergunning aangevraagd. Nog eens 66 woningen loopt momenteel een procedure voor goedkeuring van het benodigde budget om ze te renoveren. Zodra dit achter de rug is worden de woningen voor de verhuur aangeboden. Blackstone heeft aangekondigd voor langere tijd in Nederland te willen blijven en dus niet uit te zijn op snelle winst waarna de huizen weer van de hand worden gedaan.

Bron: Het Financieele Dagblad