Zo delegeer je taken op het werk op een goede manier

4 december 2022

Delegeren, veel managers hebben er moeite mee. En toch heeft het veel voordelen. Ben Tiggelaar gaat er op in in zijn column voor NRC. Hij gebruikt daarbij de do’s en dont’s van Deborah Grayson Riegel.

Wie is de juiste persoon?

Als er een klus moet worden gedelegeerd dan moet hiervoor de juiste persoon worden aangewezen. Maar daarvoor gelden verschillende criteria. Allereerst is het belangrijk of de beoogde uitvoerder voldoende tijd heeft. Daarnaast moet het iemand zijn die de klus goed kan uitvoeren. Maar je kunt als manager ook kiezen voor iemand voor wie dit een goede leerschool kan zijn.

Zo delegeer je taken op het werk op een goede manier

Prioriteit

Als een bepaalde klus voor jou als manager geen prioriteit heeft, vraag je dan af of die dan wel gedaan moet worden. De tijd van een ander is immers ook kostbaar.

Steek er voldoende tijd in

Delegeren betekent niet ‘over de schutting gooien’. Als je een klus delegeert, bedenk dan dat je als manager tijd moet steken in begeleiding. Zeker als je de keuze maakt om het delegeren te zien als leerproces. Het is zeker niet de bedoeling om een medewerker af te rekenen op de uitvoering. Spreek vooraf duidelijk af wat je verwacht. Zijn er risico’s? Dan moeten die duidelijk zijn voor de uitvoering. Een proces met tussenstappen geeft je de mogelijkheid om bij te sturen indien nodig.

Voel je niet schuldig

Een taak bij een ander neerleggen is zeker geen brevet van onvermogen, aldus Ben Tiggelaar. Soms is een collega ergens gewoon beter in. Of hij of zij vindt die klus leuk om te doen terwijl jij er een hekel aan hebt. Voel je dus zeker niet schuldig. Je biedt anderen binnen je team de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Daarnaast geef je ze vertrouwen, want ze mogen een klus doen die jij uit handen geeft. Als je het delegeren goed aanpakt is er altijd sprake van een win-win situatie.

Bron: NRC