Wordt instorten parkeergarage Eindhoven Airport vloerenleverancier alsnog fataal?
29 april 2019
Het is algemeen bekend dat een bedrijf dat met een groot schandaal te maken krijgt het enorm moeilijk krijgt. Zeker als het een relatief kleine onderneming betreft is de kans op een faillissement groot. Voorbeelden zijn er genoeg. Chickfriend ging failliet na het schandaal met de fipromil-eieren, Stint vroeg enkele weken na het fatale ongeluk met hun elektrische bakfiets op een spoorovergang faillissement aan. De parkeergarage bij Eindhoven Airport, in aanbouw door BAM, werd voorzien van vloeren van BubbleDeck. Deze vloeren bestaan uit twee lagen voorzien van grote bollen, die ter plaatse op elkaar worden gemonteerd. Onderzoekers zijn van mening dat de onderste laag niet voldoende is opgeruwd waardoor de vloeren, zeker als hiermee een grote oppervlakte moet worden overspannen, gaan schuiven en uiteindelijk instorten.
Meer gebouwen met verdachte vloeren
Na het ongeluk met de parkeergarage, in mei 2017, werden meer gebouwen als verdacht aangewezen. Het nieuwe pand van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hoort daar ook bij. Het gebouw is niet gesloten, maar ambtenaren mogen op bepaalde plekken niet in grote groepen bij elkaar staan. Het nieuwe gebouw van Hogeschool Windesheim in Zwolle ging als gevolg van een verdachte vloer maandenlang dicht. Veel gebouwen met zogenaamde breedplaatvloeren moeten nog worden onderzocht om te beoordelen of ze veilig genoeg zijn.
Drie rapporten wijzen de vloer als oorzaak aan
Nadat de vloer van de in aanbouw zijnde parkeergarage instortte is er onderzoek gedaan door TNO, de OvV en Hageman. De drie rapporten die dit opleverden wezen alle drie de vloer als oorzaak aan. Het schuiven van de twee lagen heeft de vloer instabiel gemaakt en daardoor is deze uiteindelijk ingestort. Rob Plug, directeur van BubbleDeck, blijft echter rotsvast geloven in zijn product. Toch kan hij niet ontkennen dat de gebeurtenissen negatief uitpakken voor zijn bedrijf. Het aantal orders loopt terug.
De vloeren worden nu opgeruwd en op verzoek kan de bouwer er extra wapening in laten aanbrengen. Desondanks is Plug ervan overtuigd dat bouwer BAM de grote boosdoener is. Volgens hem zijn er fouten gemaakt tijdens de bouw, vooral ingegeven door de tijdsdruk die daar op stond. Dat BAM fouten heeft gemaakt, daar zijn de deskundigen het zeker over eens. Maar dat neemt niet weg dat het instorten van de vloeren toch vooral werd veroorzaakt door de foute constructie van de vloeren.
Wie draait op voor de schade van gebouweigenaren?
BubbleDeck kreeg tot nu toe nog geen claims van gebouw eigenaren die de kosten van het aanpassen van de vloeren willen claimen. Rob Plug ziet het als zijn missie om aan te tonen dat er grote fouten zijn gemaakt. Het moet volgens Plug maar eens afgelopen zijn met het gesjoemel met rapporten door de overheid en andere instanties. De belangen zijn groot en daarom wil hij blijven vechten voor zijn bedrijf. BubbleDeck is een familiebedrijf, de dochter van Plug zit ook in de zaak. Plug vraagt zich wel af of het zinvol is om de strijd tot het bittere einde te voeren. Hij is 76, dit bedrijf was eigenlijk zijn pensioen. Zijn vrouw en dochter steunen hem, maar de toekomst moet uitwijzen of BubbleDeck deze storm zal doorstaan.
Bron: NRC Next