Een woning in een voormalig ING-kantoor is niet populair
27 december 2022
Het voormalig ING-kantoor in Amsterdam-Zuidoost is niet zo populair als gedacht. De 160 woningen die in het pand, dat bekendstaat als Het Zandkasteel, zouden komen, worden niet verkocht. Er is daarom nu overgestapt op verhuur vanaf april 2023.
Dat de verkoop niet loopt wordt toegeschreven aan de veranderde omstandigheden op de markt. De hypotheekrente is hoger en de huizen worden daardoor lastiger te betalen. Ook is de markt heel onzeker. De 6000 geïnteresseerde kopers zijn daardoor bijna allemaal afgehaakt, volgens de vastgoedontwikkelaar.
Minder dan 500.000
De tien torens in het voormalig ING-kantoor zouden al in september van 2022 in de verkoop komen. Een deel van de woningen is wel verkocht, maar bij lange na niet voldoende. Bovendien is de verkoop inmiddels nagenoeg volledig stilgevallen. Dit is ook de reden waarom is overgestapt op verhuur.
De kopers die al een woning in handen hadden raken nu hun koophuis daarom kwijt. De optie om deels te verkopen en deels te verhuren lag nooit op tafel. De woningen moesten tussen €275.000,- en €518.000,- gaan kosten. Het is opvallend dat juist deze huizen niet populair zijn, omdat dit tot nu toe niet te merken was in de markt.
Opkomst van de zelfbewoningsplicht
Er is nog een andere reden waarom goedkopere woningen minder goed verkopen in de hoofdstad. Het is namelijk zo dat er in 2022 zelfbewoningsplicht van kracht is geworden. Kopers mogen de woning 4 jaar niet verhuren. De jonge kopers willen juist flexibel zijn en de woning tijdelijk kunnen verhuren bij bijvoorbeeld een wereldreis of studiejaar in het buitenland.
De zelfbewoningsplicht is vooral ingevoerd om beleggers te weren en starters meer kans te geven. Op deze manier lijkt dit echter niet te werken. Er zijn in het derde kwartaal 5200 nieuwbouwwoningen bouwkavels verkocht in Nederland. Dit is het laagste aantal sinds 2014. In het tweede kwartaal was dit ook al zichtbaar. Terwijl het aanbod juist toenam, onder ander in het voormalig ING-kantoor.
Bron: Het Financieele Dagblad