Wonen in moderne retro huizen, de trend van de toekomst?

1 maart 2019

Architectenbureau FARO deed rond 2006 onderzoek naar de vraag in wat voor soort huizen wij Nederlanders het liefst zouden wonen. Daar kwam een bouwstijl uit die ‘moderne retro’ werd genoemd. Een huis met een traditioneel puntdak, maar dan wel met alle innovaties die bij een modern huis horen.

Moderne retro bouw in Amsterdam

FARO is de verantwoordelijk architect voor de wijken Kwintijn 1 en Kwintijn 2, die de afgelopen jaren verrezen in Amsterdam in de buurt van De Hallen. Deze huizen hebben een onmiskenbare retrostijl. Ook andere woningen op de Bilderdijkkade, gebouwd door andere architecten, hebben deze stijl. Soms wat minder strak dan de bouw door FARO, maar de stijl is zeer herkenbaar. Voor veel Nederlandse architecten was het een sprong in het diepe. Tot voor kort waren bouwers die retro stijl huizen wilden afhankelijk van architecten uit onder andere Luxemburg en België.

Neotraditionalisme blijkt geen kortstondige modegril

De moderne retrostijl. Ook wel neotraditionalisme genoemd, bleek geen eendagsvlieg. En dat zorgde ervoor dat ook Nederlandse architecten deze nieuwe bouwstijl uiteindelijk omarmden. Wel wordt hierbij vaak het modernisme gecombineerd met de traditionele puntdaken en bakstenen muren zodat een moderne woning ontstaat die bij een grote groep in de smaak valt. Het opvallende is dat deze ‘moderne’ huizen veel weg hebben van de pakhuizen die al sinds mensenheugenis het straatbeeld in veel oude binnensteden mede bepalen.

Pakhuiswoningen verrijzen in Amsterdam

Amsterdam zit te springen om nieuwe woningen vanwege de krapte op de huizenmarkt. Rond de Houthaven verrijzen daarom in zo rap mogelijk tempo nieuwe woningen. En daar zijn ook pakhuiswoningen in retrostijl bij. Ook het project Wiborg krijgt pakhuis woningen die veel weg hebben van de panden aan de oude Brouwersgracht. Deze huizen zijn eenvoudig om te ontwerpen en goedkoop om te bouwen. Twee voordelen die ervoor zorgen dat de woningen bij een grote groep mateloos populair zijn. Nederland is overigens niet het enige land waar deze bouwstijl populair is. Ook in grote steden in het buitenland zoals Londen en Hamburg verrijzen steeds meer pakhuiswoningen.

Bron: NRC Next