Winkelvastgoed en hotels krijgen geen financiering meer

16 april 2020

Voor winkelvastgoed, hotelvastgoed maar ook voor vakantieparken is momenteel geen nieuwe lening te krijgen. Financiers stellen zich heel terughoudend op. Andere vormen van vastgoed worden echter nog wel met leningen gefinancierd. Al is de blik wel kritischer geworden.

Grote gevolgen

Dat er geen interesse bestaat in bijvoorbeeld winkelvastgoed blijkt uit een onderzoek onder grote vastgoedfinanciers in Nederland. Daaronder vallen ook alternatieve financiers. Eerder werd al duidelijk dat een gebrek aan financiering de prijzen op de vastgoedmarkt kan laten dalen.

Het probleem met winkelvastgoed

Winkelvastgoed was al langer niet populair. Leningen werden al minder snel verstrekt. Dit komt mede door de opkomst van online winkelen. Dit maakt winkelpanden risicovol. Slechts op basis van bijvoorbeeld de aanwezigheid van supermarkten werd nog een lening verstrekt.

Winkelvastgoed en hotels krijgen geen financiering meer

Problemen door coronavirus

Nu het coronavirus de winkelstraten heeft laten leeglopen, zijn zelfs deze vormen van winkelvastgoed niet interessant meer. Zelfs de meer gedurfde alternatieve financiers blijven op afstand. Ditzelfde effect is terug te zien in vakantieparken en hotels. Al lijkt het in deze sectoren een tijdelijke maatregel.

De rol van rente

Andere vormen van vastgoed zijn nog wel populair. Al wordt wel gekeken naar investeringen met weinig risico. De banken hebben de rente op vastgoedleningen opgevoerd. Wie dus nog wel een lening krijgt, betaalt meer dan enkele weken geleden het geval was.

Langere wachttijden voor leningen

De wachttijd om een lening aan te vragen is ook opgelopen. Voorheen was dit binnen twee tot drie maanden verzorgd. Nu is dat al vier maanden. Dit komt vooral door de andere werkzaamheden die zijn toegenomen. Denk aan het verwerken van verzoeken voor uitstel van aflossing. Het beheren van de portefeuille krijgt momenteel voorrang. Wordt alles wel op tijd verwerkt of is uitstel nodig? Nieuwe aanvragen worden simpelweg niet verwerkt.
Bron: Het Financieele Dagblad