Weg met de kantoortuin

22 november 2018

We leven tegenwoordig in een snelle en digitale wereld, waarbij de informatietoevoer alleen nog maar toeneemt. Het gevolg? We leven in een aandachtscrisis, volgens hoogleraar cognitieve psychologie Stephan van der Stigchel. Veel mensen hebben moeite zich te concentreren, het mobieltje zorgt voor de nodige afleiding. Maar ook de mails die binnenstromen zorgen voor een vermindering van de concentratie op het werk.

Sommige doemscenario’s die geschetst worden in de media zijn wat overdreven. We zullen niet snel digitaal dement worden en ook is er geen solide bewijs dat we minder intelligent of creatief worden. Wel worden we steeds beter in het doen van onderzoek naar onze hersenen. En daarin kunnen we niet ontkennen dat de huidige aandachtscrisis invloed heeft.

Oppervlakkigheid ligt op de loer

Bij een Australisch telecombedrijf is onderzoek gedaan naar de concentratie van het personeel. Het bleek dat de meeste medewerkers minder dan tien minuten aaneengesloten aan iets werkten. Gemiddeld was dit slechts drie minuten. Het regelmatig wisselen van taak maakt dat je oppervlakkiger blijft werken en dus niet de diepte in kan gaan. Toch wordt er bij veel bedrijven van medewerkers verwacht dat ze altijd bereikbaar zijn. Daar komt bij dat ze geroemd worden om hun snelle en adequate reactie.

Waardering voor de optimale concentratie

Er zou bij bedrijven meer waardering moeten komen voor mensen die niet altijd ‘aan’ staan of bereikbaar zijn. Werknemers kunnen zich hierdoor namelijk veel beter concentreren en dit komt de kwaliteit van het werk ten goede. Ook zou het verwijderen van kantoortuinen veel concentratieproblemen doen verdwijnen. Natuurlijk kunnen kantoortuinen bevorderlijk zijn voor de samenwerking. Echter blijkt dat het vooral afleidend werkt. En afleiding en switchen van een taak brengt een stukje stress in de hersenen met zich mee. Dit kan al gebeuren als een andere collega langsloopt of er ergens anders een telefoon afgaat.

Train de concentratiespier bij werknemers

Concentratie is een spier die je kunt trainen. Als je werknemers aanbiedt deze spier te trainen, blijven ze langer fit en geconcentreerd. Schaf bijvoorbeeld de lunchvergaderingen af, laat werknemers een stukje buitenlopen of verzorg concentratietrainingen zoals mindfulness.

Het zou goed zijn als er een dialoog ontstaat bij werkgevers over concentratie op de werkvloer. Dit bevordert een effectief arbeidsproces. Er moet zuiniger omgegaan worden met de concentratie van werknemers, aangezien we er maar een beperkte hoeveelheid van hebben.

Bron: NRC.next