Weer parkeergarage ingestort: wat is de oorzaak?

27 september 2018

Onlangs stortte een deel van een parkeergarage in. Dit keer in Wormerveer. De garage werd acht jaar geleden gebouwd. Gelukkig waren er geen slachtoffers, wat een wonder mag heten, aangezien er een deel van dertig bij twaalf meter naar beneden is gekomen.

Het is het zoveelste incident met slechte parkeergarages. Zo stortte in Eindhoven vorig jaar nog een gloednieuwe parkeergarage in. Na onderzoek bleek dat dit kwam door de vloerplaten. Er waren breedplaten gebruikt met gewichtsbesparende bollen erin. Deze platen zijn echter niet gebruikt in Wormerveer. Daar zijn kanaalplaten gebruikt. Ook dit zijn gewichtsbesparende vloerplaten, maar dan met holle gleuven erin.

Het gaat vaker mis in parkeergarages. Er moest onlangs ook een garage dicht in Purmerend. Er zat namelijk te veel ruimte tussen de vloerplaten. Ook in Almere ging een garage dicht. Daar waren scheuren ontstaan in de kolommen.

Lastige taak voor werkgroep

Na het instorten van de parkeergarage in Eindhoven, werd een werkgroep opgericht. Deze moest onderzoeken waar de bollenvloeren nog meer gebruikt werden en of deze daadwerkelijk onveilig zijn. Nu blijkt dat in Wormerveer andere vloerplaten zijn gebruikt, krijgt de werkgroep een lastige taak. Beperkt ze zich tot de bollenvloeren? Of moet er nu ook verder gekeken worden naar andere soorten breedplaten? Moet er gefocust worden op parkeergarages of moet men ook kijken naar andere gebouwen?

Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU Delft, geeft aan dat dit soort problemen met name bij parkeergarages voorkomen. Dit heeft ermee te maken dat men bij parkeergarages altijd een zo groot mogelijk oppervlak wil overbruggen. Er moeten zo weinig mogelijk kolommen zijn die in de weg staan bij het parkeren. Dit zorgt ervoor dat men de grens opzoekt van wat er mogelijk is bij een dergelijke vloer.

Slechte constructie door falend toezicht?

Zijn de parkeergarages onveilig door het gebruik van verkeerde vloerplaten? Of is het een ander probleem? Pieter Plass van het Centraal Bureau Bouwbegeleiding denkt dat het toezicht faalt. Het type vloer zegt volgens hem vrij weinig over de veiligheid ervan. Het gaat om de bouw zelf, om de constructie. Plass wijt het aan slecht toezicht. Hij komt veel gebrekkige bouwwerken tegen waarbij het vrijwel altijd neerkomt op te weinig controle.

Wetsvoorstel

Het bestaande bouwtoezicht heeft niet veel tijd meer. Bouwinspecteurs die met pensioen gaan, worden bijvoorbeeld niet meer vervangen. Er ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer dat ervoor moet zorgen dat er meer toezicht komt. Het duurt echter nog vrij lang voordat dit voorstel kan worden ingevoerd: nog zeker zo’n drie jaar. Plass hoopt dat het incident in Wormerveer ervoor zorgt dat de wet sneller ingevoerd wordt.

Bron: NRC