Waarom we moeten blijven bouwen binnen de stadsgrenzen

31 januari 2023

Er gaan steeds meer stemmen op om te ‘bouwen in het weiland’. Want daar is tenminste ruimte. Maar is bouwen binnen de stad echt zo’n slecht idee? Volgens deskundigen is het ‘onder de streep’ meestal goedkoper en efficiënter. Het ministerie van Infrastructuur heeft er onderzoek naar laten doen. Er werd onderzoek gedaan naar bouwen en mobiliteitsverbetering in oudere stadswijken, onder andere in Ommoord in Rotterdam. Dit is een oude volkswijk waar momenteel voornamelijk ouderen wonen, vaak gaat het om alleenstaanden.

Maatschappelijke kosten

Wout Smits is stedenbouwkundige en werkzaam bij architectenbureau KAW. Zijn bureau deed voor het ministerie van Infrastructuur onderzoek naar de kosten van woningbouw. Bouwen buiten de stad lijkt voordeliger. Maar daarbij wordt alleen gekeken naar de kosten van het bouwproject, aldus Smits. De kosten om de wijk verder in te richten komen daar nog bij. Het is daarom slim om te kijken welke opgaven er liggen in een wijk en hoe je die slim kunt combineren. Zo bespaar je kosten en maak je bovendien maximaal gebruik van dat wat er al is. In een weiland liggen nog geen wegen en zijn geen voorzieningen. In een stadswijk wel. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en woningcorporaties hebben ook een sterke voorkeur voor bouwen binnen de stad.

Waarom we moeten blijven bouwen binnen de stadsgrenzen

Verdichten is de sleutel

Volgens het uitgevoerde onderzoek kunnen er in Ommoord minstens 500 woningen worden bijgebouwd. Dat betekent dat de bevolking in dit stadsdeel met een derde kan toenemen. Dit rechtvaardigt meer en betere voorzieningen waardoor de wijk een oppepper krijgt. Zo staan er bijvoorbeeld appartementengebouwen van twee etages, maar zonder lift. Als die worden gesloopt en vervangen door een complex met meer verdiepingen plus een lift, dan zijn deze woningen prima geschikt voor ouderen. Die willen graag in hun oude wijk blijven wonen. Met de juiste voorzieningen kan dat gewoon. Er is ook onderzoek gedaan naar de maatschappelijke meerwaarde. Door te vergroenen en te verduurzamen wordt een gezonder leefklimaat gecreëerd. Dit levert volgens onderzoeksbureau Ecorys, dat ook aan het onderzoek van het ministerie meedeed, een winst op van 1,7 miljoen euro.

Bron: NRC