Volop discussie over de consequenties van circulair bouwen
2 december 2020
Steeds meer vastgoedprojecten worden gebouw volgens moderne inzichten zoals circulair bouwen. Hierbij wordt zo veel mogelijk bouwmateriaal hergebruikt als een gebouw wordt gesloopt. Hierdoor zijn aanzienlijk minder grondstoffen nodig om een nieuw pand neer te zetten. Maar dit vraagt natuurlijk wel om een andere manier van denken en het heeft ook consequenties voor de financiering van bouwprojecten. Hierover vond eind 2020 een ‘rondetafelgesprek’ plaats tijdens vastgoedbeurs Provada.
‘Stel een budget in en houd je er aan’
Architect Josse Popma pleit ervoor om je bij het realiseren van een bouwproject te houden aan een vooraf vastgesteld budget. Zo kunnen de kosten nooit uit de hand lopen. Alles valt of staat met het opzetten van een goed netwerk van beschikbare materialen. Alleen op die manier kan circulair bouwen op een rendabele manier plaatsvinden. Het gaat volgens hem niet alleen om het hergebruiken van materialen, maar ook om het sowieso verminderen van materiaalgebruik. Er wordt dan ook gepleit voor het opzetten van hubs voor recycle materialen voor bouwers. Dat maakt de logistiek voor het circulair bouwen een stuk eenvoudiger en daardoor ook goedkoper.
Goede samenwerking is essentieel
Om circulair bouwen te laten slagen is het essentieel dat alle betrokken partijen zo efficiënt mogelijk samenwerken. Daarnaast is het belangrijk om voordat een ontwerp wordt gemaakt er wordt geïnventariseerd welke materialen beschikbaar zijn voor hergebruik. Op die manier kan een nieuw verdienmodel worden ontwikkeld waarbij de winsten uiteindelijk ook bij de juiste partijen terecht komen. Tijdens de Provada beurs werden dan ook afspraken gemaakt om het overleg met alle betrokken partijen voort te zetten.
Bron: Stadszaken.nl