Voetbalclubs maken zich zorgen om springende fans

6 maart 2023

Als voetbalclub wil je natuurlijk niets liever dan dat er gejuicht wordt bij iedere goal. Maar sommige clubs maken zich juist om dit fenomeen grote zorgen. Vanwege de veiligheid in de voetbalstadions worden er daarom maatregelen genomen.

Licentie-eisen KNVB

De KNVB stelt vanaf 2023 aanvullende eisen aan de veiligheid in het voetbalstadion van de clubs. Als die niet in orde is mag er geen publiek bij de wedstrijden zijn of moet het aantal worden beperkt. PSV, dat voetbalt in het Philips Stadion in Eindhoven, heeft daarop maatregelen genomen. Voor het vak met uitsupporters mag nog maar de helft van het aantal beschikbare plaatsen worden verkocht. Dit besluit werd genomen aan de hand van twee onderzoeken in het stadion uit 1910. Hieruit bleek dat de tribunes veilig zijn. Alleen over het uitvak kon geen volledige zekerheid worden gegeven. Wanneer grote groepen fans hier ‘ritmisch gaan springen’ dan kan dit leiden tot schade en mogelijk ongelukken, zo vermeldt het rapport.

Tijdelijk minder supporters welkom

Voor wedstrijden in Europese toernooien zoals de Europa League, is er meestal geen probleem. De bezoekende club komt doorgaans met slechts enkele honderden fans. In het PSV stadion is nu nog plaats voor 770 supporters. Maar voor wedstrijden in de eredivisie heeft dit wel gevolgen. De bezoekende club zorgt doorgaans voor een uitverkocht uitsupportersvak. Dat kan nu tijdelijk niet. De tribunes worden zo snel mogelijk extra verstevigd. Voor de langere termijn komt er een definitieve oplossing om de veiligheid in het voetbalstadion weer optimaal te kunnen garanderen. In 2022 nam voetbalclub Heracles uit Almelo vergelijkbare maatregelen.

Voetbalclubs maken zich zorgen om springende fans

Goffertstadion

Tijdens een wedstrijd tussen thuisclub NEC en bezoeker Vitesse uit Arnhem in het Goffertstadion ging het mis. De dansende en springende fans zorgden ervoor dat de uit tribune deels instortte. Gelukkig vielen er geen gewonden. Maar de clubs waren wel gewaarschuwd. Naar aanleiding van deze gebeurtenis werden verschillende stadiontribunes aan een onderzoek onderworpen. De richtlijnen waren al opgesteld in 2020, nadat het dak van het AZ stadion deels instortte. Deze richtlijnen waren aanvankelijk niet verplicht. Maar de KNVB besloot later dat alle clubs in het betaald voetbal de voorwaarden voor een veilig stadion verplicht opgelegd kregen.

Gedrag publiek verandert

De veiligheid van voetbalstadions komt mede in het geding doordat publiek zich anders gedraagt. Ten tijde van de bouw van het Philips stadion kwam daar een beschaafd publiek dat keurig zittend op hun plaats naar de wedstrijd kwam kijken. Nu is zitten vaak geen optie. Je moet staan en je moet springen. Om je club aan te moedigen bij een achterstand of om te juichen bij een goal. En daar zijn tribunes vaak niet op berekend. Ook zijn sommige delen omgebouwd van zit tribune naar stavak. Dat betekent meer mensen per vierkante meter. De belasting van een tribune is nu minimaal 500 kg per vierkante meter. In andere landen zoals Duitsland is de norm 750 kg. Deskundigen dringen er op aan dat deze hogere norm ook in Nederland gaat gelden.

Bron: NRC