Varkensstallen maken plaats voor droomhuizen in Weert, althans dat was het plan

27 mei 2020

De regio Zuid-Limburg staat niet bepaald bekend als de locatie voor riante droomhuizen op ruime kavels. Het is meer de regio waar arbeiderswijken het straatbeeld bepalen. Maar in het prachtige Limburgse heuvelland is wel degelijk ruimte voor mooie huizen op een ruim stuk grond. Begin 21e eeuw werden varkensboeren uitgekocht. De ruimte die daardoor vrijkwam zou worden bestemd voor royale huizen. Aanvankelijk zagen lokale overheden dit niet zitten. In 2002 werd er nog negatief geadviseerd door Gedeputeerde Staten. Maar in 2019 reisde staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken naar Limburg om zijn handtekening te zetten onder de verkoop van een stuk grond dat eigendom was van de staat en nu voor woningbouw wordt ingezet. Wat wel vreemd is, is dat in Limburg bouwkavels ontstaan op plaatsen waar dat elders in Nederland ondenkbaar is. Bossen, weiden en akkers worden spontaan omgedoopt tot bouwkavel waar riante droomhuizen gebouwd mogen worden.

Ruim 11% meer varkens in Limburg

Nadat de varkenspest uitbrak eind jaren 90 besloot de regering dat in Limburg varkensboeren konden worden uitgekocht. Stopten ze met hun bedrijf en werden hun stallen gesloopt, dan ontving de boer daar een riante vergoeding voor. De provincie mocht vervolgens de grond verkopen als bouwkavel om de subsidie terug te verdienen. Maar anno 2019 blijkt dat er in Limburg niet minder maar juist meer varkens worden gehouden. Het aantal is in die periode met ruim 11% toegenomen. Dar komt bij dat nog lang niet alle bouwkavels zijn verkocht en de provincie het subsidiegeld dus ook nog niet heeft terugverdiend.

Varkensstallen maken plaats voor droomhuizen in Weert althans dat was het plan

Grondspeculatie drijft de prijzen op

In Limburg wordt volop gespeculeerd met grondprijzen. Een stuk bos wordt verkocht voor € 2,40 per vierkante meter en eindigt na nog wat interne transacties als bouwgrond, nadat de bomen zijn gekapt, na verkoop aan particulieren voor ruim boven de 250 euro per vierkante meter als locatie voor een riant droomhuis ‘midden in de natuur’. De belangenverstrengeling van met name het Ruimtebedrijf in Limburg en het provinciebestuur bestaat al langer, zo blijkt uit documenten die NRC Next heeft ingezien. Er is jarenlang veel geld verdiend met de handel in kavels die goedkoop werden gekocht van boren en vervolgens voor een veelvoud per vierkante meter meerdere keren van eigenaar wisselden, waarbij de prijs bij elke transactie flink omhoog ging.

De ruimte-voor-ruimte regeling blijft ondoorzichtig

De ruimte-voor-ruimte regeling, waarbij agrarische bedrijven worden opgekocht en gesloopt leidde niet alleen tot riante droomhuizen in Limburg, ook in andere provincies, onder andere Utrecht, werd re regeling toegepast en ook daar verdienden de transacties geen schoonheidsprijs. Maar desondanks wil de regering opnieuw een regeling gaan treffen voor sanering van de varkenshouderij. Weer moeten er stallen worden gesloopt waarbij de varkensboeren een vergoeding krijgen. Met de plannen is een bedrag van 1,8 miljard euro gemoeid. Het is te hopen dat er bij deze nieuwe saneringsronde beter toezicht wordt gehouden om excessen zoals aan het begin van deze eeuw te voorkomen.

Bron: NRC Next