Transacties op vastgoedmarkt onder druk vanwege gestegen hypotheekrente

22 november 2022

Niet alleen particuliere huizenkopers hebben last van de hogere hypotheekrente. Ook bij grote vastgoedtransacties speelt dit een rol. De vrees dat Nederland in een recessie terechtkomt baart vastgoedbeleggers zorgen. Daarnaast is er natuurlijk de snel stijgende rente. Beleggers willen niet meer de hoofdprijs betalen, eigenaren willen daarentegen ook niet heel hard zakken met hun vraagprijs. Vastgoedinvesteerders zijn bang voor een naderende recessie en daarom terughoudend met het doen van nieuwe investeringen. Deskundigen constateren dat het 4e kwartaal van 2022 een heel slecht kwartaal gaat worden voor de vastgoedsector. Sinds de kredietcrisis was de situatie niet zo zorgelijk, luidt de conclusie.

Structurele daling

Er is sprake van een structurele daling. In vergelijking met 2021 halveerde het aantal transacties al in het derde kwartaal van 5,5 naar 2,5. Normaal gesproken wordt er in de laatste maanden van het jaar nog druk gehandeld om aan- en verkopen voor het einde van het jaar af te ronden. Maar ook dat gebeurt nu niet. Makelaars hebben het niet extra druk zoals in voorgaande jaren. Beleggers die nu wel vastgoed willen afstoten moeten rekening houden met een prijsdaling van gemiddeld 10% ten opzichte van eerder in 2022.

Transacties op vastgoedmarkt onder druk vanwege gestegen hypotheekrente

Uitstel van verkoopdeals

Grote verkoopdeals, zoals die van het kantoor Diana en Vesta in Amsterdam Zuid, worden uitgesteld vanwege de snel oplopende rente. Ook de verkoop van Investeerder Blackstone was ver gevorderd met de verkoop van Tripolis Park in Amsterdam aan de Duitse verzekeraar Allianz. Maar ook dat ging niet door. De waarde van dit kantoorpand werd eerder geschat op 600 miljoen euro. De snel stijgende rente maakt ook banken huiverig voor het aangaan van grote financieringen. Vaak krijgen beleggers het advies om hun deals in ieder geval tot 2023 uit te stellen. Er is grote onzekerheid over de ontwikkeling van de rente. Er komt ook meer kantoorvastgoed op de markt vanwege het thuiswerken.

Steeds meer bedrijven heroverwegen om die reden het aantal benodigde vierkante meters. Indien mogelijk wordt er ruimte afgestoten. Bedrijven die vast zitten aan een langlopend huurcontract kiezen vaak voor onderverhuren. Daardoor stijgt het aanbod aan kantoorruimte. Ook dit doet de prijzen natuurlijk geen goed. Kenners verwachten dat het aantal vastgoedtransacties ook in de eerste maanden van 2023 niet gaat aantrekken. Grote vastgoedbeleggers zoals ILLL en CBRE geven winstwaarschuwingen of kondigen bezuinigingen aan om de teruglopende inkomsten op te vangen.

Bron: Het Financieele Dagblad