Tips voor thuiswerken

23 maart 2020

De huidige situatie is waarschijnlijk het grootste thuiswerkexperiment ooit. Volgens het CBS werkten in 2019 zo’n drie miljoen Nederlanders met enige regelmatig thuis, dat is ongeveer een derde van de beroepsbevolking. Dat zijn er opeens een paar miljoen meer. In dit bericht zetten we wat tips op een rijtje voor medewerkers én managers.

  1. Thuiswerken is gewoon werk, behandel het ook zo
    De fysieke overgang tussen privé en werk ontbreekt ineens, daarom is het lastiger om grenzen te stellen. Volgens Timothy Golden, thuiswerkexpert, pakt dit negatief uit voor de privétijd.  Privézaken worden zeer zeker weleens onder werktijd geregeld, maar andersom geldt dit vaker. De tip is daarom: maak een werkschema en houd je eraan: Start en eindig op een vaste tijd. Net zoals het houden van pauzes.
  2. Spreek duidelijke verwachtingen uit.
    Samenwerking op verschillende locaties vraagt om meer structuur en spelregels. Online project- of teampagina’s met verwachtingen, informatie over waar iedereen mee bezig is, hoe iedereen bereikbaar is. Daarnaast is het handig om samen richtlijnen af te spreken over dingen als ziekmeldingen en deadlines.
  3. Onderlinge communicatie organiseren.
    Thuiswerken kan eenzaam zijn en zorgen voor slechtere relaties met collega’s. Dit is funest voor motivatie en productiviteit. Goede, frequente onderlinge communicatie voorkomt dit. Praat ook vooral niet alleen over werk. Dat doe je op kantoor ook niet. Het blijft belangrijk om lief en leed te delen. Dus: die dagelijkse koffiepauze online organiseren is geen gek idee.
  4. Maak progressie inzichtelijk
    Resultaat van je werk zien is superbelangrijk. Als je samenwerkt vanaf verschillende locaties, kan het lastig zijn om te zien of alles goed gaat. Maak daarom zo goed mogelijk de dagelijkse voortgang zichtbaar.

Speciaal voor managers:

  1. Zie het plotselinge thuiswerken als een leerproces. De kans dat alles meteen goed gaat, is vrij klein. Bespreek daarom regelmatig met elkaar wat wel en niet goed gaat.
  2. Doe bijvoorbeeld een gezamenlijke dagopening -sluiting. Dat kan online of telefonisch. Bel regelmatig even een-op-een met iedereen. Daarmee stimuleer je gestructureerd te werken.
  3. Beschouw jezelf als cheerleader. Aanmoediging in deze tijd kunnen we best gebruiken.