Een tekort aan water in een waterrijk land als Nederland, hoe kan dat?

25 augustus 2022

In de zomer van 2022 staan de nieuwsrubrieken bol van het watertekort in Nederland. Veel mensen snappen niet hoe dit mogelijk is. We wonen in zo’n waterrijk land, onze koning heeft zelfs watermanagement als belangrijkste aandachtspunt. Hoe komt het dan dat we toch met een tekort kampen als het al maandenlang nauwelijks regent? Deskundigen constateren dat we zelf veel kunnen doen om het tekort te voorkomen of in ieder geval sterk te beperken. Goede voorlichting is daarbij essentieel.

Watertekort speelt al jaren

Het watertekort in Nederland is geen probleem dat in 2022 ineens speelt. Waterbedrijven waarschuwen al jaren dat er een tekort aan (drink)water dreigt. Maar tot nu toe bleef het bij dringende verzoeken om in de droge zomers zuinig te zijn met water. Vul dat zwembad in de tuin liever niet en sproei de planten niet iedere dag. Maar zodra de herfst aanbrak en er weer meer regen viel dan ebden de zorgen weer weg. En daar zit nu juist het probleem, zo waarschuwen deskundigen. Nederlanders moeten zich niet alleen in de zomer bewust zijn van zuinig gebruik van drinkwater, maar het hele jaar door. Tot voor kort was er in Nederland nooit discussie over drinkwater. In ons land is het normaal dat er altijd drinkwater uit de kraan komt en dat je daar een schijntje voor betaalt. Waarom zou je zuinig doen, dat was nergens voor nodig.

Een tekort aan water in een waterrijk land als Nederland, hoe kan dat

Water opslaan voor hergebruik

Het watertekort in Nederland is een nieuw fenomeen waar we efficiënt mee om moeten gaan. Zo moet er worden nagedacht over het opslaan van zoet water in de bodem. en hergebruik na zuivering. Voor burgers is de situatie vaak ook onduidelijk. Dat komt omdat er nogal wat partijen zijn die zich in Nederland bezighouden met het drinkwater. De drinkwaterbedrijven, het RIVM, Rijkswaterstaat en de waterschappen om er maar eens een paar te noemen. Dat maakt de communicatie niet altijd even duidelijk.

Zoet water opvangen

Het probleem is dat het zoete regenwater niet wordt opgevangen. Dat stroomt via daken, stoepen en wegen het riool in. Vervolgens komt het terecht in de rivieren die het stroomafwaarts afvoeren naar de Noordzee. Daar wordt het vermengd met zout zeewater en is de bruikbaarheid verdwenen. Wat burgers kunnen doen is de regenpijp afkoppelen en het regenwater via een zogenaamde  ‘grindkoffer’ in de grond te laten lopen. Op die manier kan het regenwater de bodem voeden. Volgens deskundigen wordt het tijd om niet alleen de burgers op hun verantwoordelijkheid te wijzen, maar ze ook te helpen met goede voorlichting te geven hoe de Nederlander kan bijdragen aan het in ieder geval verkleinen van het tekort aan zoet water.

Bron: Het Financieele Dagblad