Steden moeten weer prettiger worden om in te wonen

23 juli 2019

Socioloog Saskia Sassen woont in hartje Londen, in een rustige straat, haar huis is gevestigd in een voormalige drukkerij. Ze kent het probleem van de woningbouw in grote steden als geen ander. Amsterdam, New York, Londen, ze kampen allemaal met hetzelfde probleem: te weinig ruimte en te weinig huizen. De huizen die gebouwd worden zijn te duur voor een groot deel van de doelgroep en dus wordt het woningprobleem er niet echt door opgelost. Het denkbeeld dat een huis een plek is om te wonen in plaats van een investering moet weer opnieuw de boventoon gaan voeren, aldus Sassen.

Complexe rekentechnieken die de woningbouw in de weg staan

Sassen vindt het zorgelijk dat woningen als investering worden gezien. Er zijn zelfs voorbeelden van woontorens in New York die werden gebouwd en opgeleverd, maar er woont niemand. Want als leegstaande panden leveren ze meer op. Het risico dat een huurder schade, of erger nog, een grote brand, veroorzaakt is er immers niet. Daar komt bij dat het wonen in de steden voor veel mensen steeds problematischer begint te worden. Twee uur onderweg zijn naar je werk is gewoon ondoenlijk, aldus Sassen. Daarom pleit ze voor kleinere steden en stadskernen, waardoor ook de saamhorigheid onder de inwoners weer toeneemt. Zeker in een land als de VS is nog genoeg ruimte om nieuwe steden te bouwen met een duidelijke stadskern en goede voorzieningen.

Laat buitenwijken op steden lijken

De kunst is om in buitenwijken van een grote stad zoals New York dusdanige voorzieningen te treffen dat ze op kleine steden lijken. De bedrijven kunnen samenwerken zonder dat ze daarvoor contact moeten hebben met bedrijven aan de andere kant van de stad. Het reizen van medewerkers moet veel minder worden zodat werken weer effectiever kan worden. In Londen is deze trend al zichtbaar. In saaie wijken waar alleen forensen wonen vestigen zich kleine winkels die door de buurtbewoners graag worden bezocht. Aangezien Londen ruim 30 buurten heeft, zijn er voldoende mogelijkheden om deze trend de komende jaren te laten groeien.

Bron: Het Financieele Dagblad