Slopen met visie levert nieuwe bouwmaterialen op

28 juni 2019

Veel gebouwen die gesloopt worden, eindigen als een grote hoop puin. Dat is helemaal niet nodig, vindt Michel Baars. Als duurzaam ondernemer en oprichter van bouwbedrijf New Horizon sloopt hij met een visie: afgedankte panden leveren een schat aan herbruikbare bouwmaterialen op. Door een gebouw zorgvuldig te ontmantelen, verzamelt hij onder meer gips, stenen en beton. In samenwerking met een aantal bedrijven, wordt hiervan op innovatieve manieren weer nieuwe bouwmaterialen gemaakt.

Duurzaam doel

Michel Baars heeft zich als doel gesteld een verandering teweeg te brengen in de bouw en vastgoedwereld. Met een opleiding in de milieukunde en bedrijfskunde was hij bijna 20 jaar directeur en mede-eigenaar van ingenieursbureau Search. Na een bedrijfsovername, richtte Baars in 2015 New Horizon op, een bedrijf dat zich bezighoudt met urban mining, het winnen van bouwmaterialen uit slooppanden. De ontwikkelingen in zijn jonge bedrijf, gevestigd te Raamsdonksveer in Brabant, gaan razendsnel. Met een omzet van 10 miljoen euro en 12 werknemers in dienst, timmert New Horizon aardig aan de weg.

Voordelen van urban mining

Het slopen van een gebouw met als doel bouwmaterialen te winnen, is een arbeidsintensief proces. Voordeel is dat er veel minder afval overblijft dan bij een traditionele sloop, iets wat de overheid uiteraard toejuicht. Daarnaast levert urban mining ook nog eens gratis bouwmaterialen op. Michel Baars vertelt dat hij extra tijd heeft om een gebouw te ontmantelen, omdat hij al kan beginnen voordat de sloopvergunning er is. Het losschroeven van gipsplaten en verwijderen van kabelgoten valt namelijk niet onder slopen, maar hoort bij verhuizen.

Waarom gebruikte materialen kopen voor de prijs van nieuwe?

De milieubelasting van een gebouw wordt uitgedrukt in Milieuprestatie Gebouwen (MPG). In 2018 mocht een gebouw een MPG-waarde van maximaal 1 hebben. De milieubelasting van de bouwmaterialen mag dus maar maximaal 1 euro per vierkante meter vloer zijn. Baars voorziet dat de landelijke eisen de komende jaren zo streng zullen worden, dat er alleen nog gebouwd kan worden met gedeeltelijk hergebruikt materiaal. Uit een berekening die hij heeft laten maken, blijkt dat door te bouwen met circulaire materialen nu al een MPG van 0,4 of 0,5 haalbaar is.

Vraag naar circulaire bouwmaterialen groeit

Voor veel bouwers en grote projectontwikkelaars is het aanbod aan hergebruikte bouwmaterialen te verspreid. Zij willen op één plek groot kunnen inkopen. New Horizon levert daarom hergebruikte en nieuwe materialen, allemaal onder dezelfde voorwaarden en garantie. De hergebruikte materialen worden zo langzamerhand vanzelf in het systeem opgenomen. De grote uitdaging voor Michel Baars is om een constant en voorspelbaar aanbod te hebben. Sommige producten blijken zo’n succes dat ze niet meer leverbaar zijn. Daarom vraagt Michel Baars bouwers en projectontwikkelaars slooppanden beschikbaar te stellen.

Vooruitkijken

Ondanks een financiële tegenvaller in 2017, verwacht Baars dit jaar een winst van 1,2 miljoen, die volledig in innovaties gestoken wordt. In het onlangs opgerichte innovatielab in Amsterdam wordt bijvoorbeeld een oplossing gezocht voor hergebruik van stroomkabels, iets dat nu nog niet mogelijk is. Er is daarnaast veel aandacht voor digitalisering om de grondstofwaarde van een gebouw te kunnen bepalen en robotisering om circulaire bouwmaterialen beter te kunnen verwerken. De kostprijs kan dan omlaag en dat maakt hergebruik van bouwmaterialen veel meer aantrekkelijk.

Bron: NRC.next