Sentiment op de woningmarkt op omslagpunt

9 oktober 2022

Jarenlang was het in Nederland gebruikelijk dat woningen als de spreekwoordelijke warme broodjes werden verkocht. Halverwege 2022 lijkt er meer en meer sprake van een omslagpunt op de huizenmarkt. Huiseigenaren die hun woning willen verkopen worden geconfronteerd met minder verzoeken voor een bezichtiging. Er gaan zelfs al stemmen op om de Open Huizen Dag, die enkele jaren geleden nog werd georganiseerd door makelaars, weer nieuw leven in te blazen. Huiseigenaren die op zaterdag in een opgepoetst huis kijkers opwachten met koffie en appeltaart. Het aantal overbiedingen loopt ook terug, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster en het CBS.

Sentiment op de woningmarkt op omslagpunt

Stijgende rente

Een belangrijke oorzaak voor de dalende huizenprijzen is de snel oplopende rente. Hierdoor hebben huizenkopers minder te besteden. De verwachting is dat deze rente ook in 2023 nog verder zal stijgen. Een andere onzekere factor is of mensen die al een huis hebben, willen verhuizen. Een koper die ruimer wil gaan wonen, of een huurder die een koophuis wil, bepalen zelf wanneer ze die stap zetten. Als steeds meer potentiële kopers dat besluit uitstellen, leidt dat ook tot afkoeling op de markt. Dat er sprake is van een omslagpunt op de huizenmarkt lijkt inmiddels zeker. Tot welke gevolgen dat gaat leiden is echter afwachten.

Gevolgen voor nieuwbouw

Het omslaan van het sentiment op de woningmarkt heeft gevolgen voor de bouw van nieuwe huizen. Als kopers minder kunnen betalen, heeft dat gevolgen voor het rendement. Bouwen wordt duurder. Zowel grondstoffen als arbeid stijgt fors in prijs. Vanaf 2010 trokken veel bouwers de stekker uit projecten omdat ze te weinig zouden opleveren. Als dat nu weer gebeurt is er over enkele jaren eenzelfde probleem. De vraag is dus nu: Hoe gaan we om met de woningbouw tijdens een crisis? Het antwoord op die vraag zal in de komende jaren duidelijk worden.

Bron: Het Financieele Dagblad