Schaalbaarheid succesfactor duurzaam bouwen

27 maart 2018

Sustainer Homes is een jong architectenbureau dat ervan overtuigt is dat onze manier van bouwen radicaal anders moet. Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten we duurzaam bouwen. Elk niet duurzaam gebouwd huis of kantoor is zonde, dat staat 50 jaar lang energie te verslinden. Ze kwamen er  achter dat schaalbaarheid essentieel is voor hun succes.

Nieuwe generatie duurzaam bouwen

De missie van de Utrechtse start-up is door een ideologie gedreven, maar de weg naar deze ideologie is commercieel, aldus een van drie oprichters Gert van Vugt. Sustainer Homes wil voor zo veel mogelijk mensen duurzame woningen en kantoren neerzetten. Nul-op-de-meter, maar ook ruimte voor keuzes in indeling, façade en verlichting. Vorig jaar hebben ze tien vrijstaande woningen als puzzelstukjes in elkaar gezet in Almere.

Nieuwe productietypen

Het bedrijf zet in op Prefab bouwen met nieuwe productietechnieken. Zo produceren ze duurzaam plaatmateriaal dat nauwkeurig computergestuurd is gefreesd. Dit materiaal vormt de belangrijkste bouwsteen. Het volledige ontwerpproces is gestandaardiseerd en geautomatiseerd.

Schaalbaarheid als unieke positie

Voorheen richtte de Utrechtse start-up zich op de productie van bouwpakketten voor duurzame woningen, nu zien ze zichzelf als leverancier van bouwinformatie. Gaandeweg kwamen ze erachter dat hun kracht zat in het vormgeven en managen van de bouwinformatiestroom. Het bouwen wordt door partners gedaan, die ontvangen alles wat ze nodig hebben aan werkvoorbereiding en -tekeningen vanuit het computermodel. Verder krijgen ze het pakket van gefreesd plaatmateriaal, voorzien van QR-codes en een handleiding die doet denken aan de IKEA. De schaalbaarheid maakt de positie van Sustainer Homes uniek.

De woningen zijn ongeveer even duur als reguliere bouw, maar er is veel meer vrijheid in het ontwerpproces. Bovendien zijn de woningen vrijstaand en voorzien van een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen. Een woning van circa 150 vierkante meter, inclusief grond, kost ongeveer € 250.000.

Uitbreiden tot buitenlands avontuur

Dit jaar hoopt het bedrijf tussen de 50 en 100 woningen duurzaam te bouwen. Verder lopen er samenwerkingen met gemeentelijke opdrachtgevers en woningcorporaties. Zo liggen er plannen voor een ‘circulair appartementencomplex’. De omzet verdubbelde in 2017 naar ruim € 1,3 miljoen, de verwachting is dat deze eind 2018 € 2 miljoen zal zijn. Van Vugt denkt al aan een buitenlands avontuur, maar eerst moet nog beter nagedacht worden hoe klanten het beste aangetrokken kunnen worden. Zo wordt er nagedacht over andere architecten die gebruik kunnen maken van het systeem en nieuwe aannemers de vruchten laten plukken van de werkwijze.

Het mooie aan dit alles is dat het duurzaam bouwen op deze manier competitief is met reguliere bouw. Het voorlopig ontwerp kan variëren en voor het definitieve ontwerp wordt een vaste prijs gesteld, afhankelijk van de oppervlakte. De rol van ‘informatiemakelaar’ die Sustainer Homes inneemt is een juiste.

Bron: Het Financieele Dagblad