Het Rijk stelt geld beschikbaar voor woningbouw, maar hoe wordt het verdeeld?

9 oktober 2022

De provincies geven aan dat ze kunnen voldoen aan de vraag om 900.000 nieuwe woningen tot 2030. Daarvoor moet het Rijk dan wel bijspringen met extra geld voor woningbouw. Het gaat dan vooral om geld voor infrastructuur voor nieuwe wijken. Zo geeft de provincie Noord-Holland aan dat wellicht slechts een deel van de bouwplannen kunnen worden uitgevoerd als er geen extra steun van het Rijk komt. In Noord-Holland zijn plannen voor 184.000 extra huizen tot 2030. Daarvan kan zonder Rijkssteun slechts de helft worden uitgevoerd. Gelderland, goed voor 100.000 woningen in de komende jaren, stelt zich op hetzelfde standpunt.

Het Rijk stelt geld beschikbaar voor woningbouw, maar hoe wordt het verdeeld

Extra geld voor diverse doelen

Het extra geld voor de woningbouw is vooral nodig voor infrastructuur, maar ook voor andere zaken. Zo is er natuurlijk het stikstofprobleem en de capaciteitsproblemen op het stroomnetwerk. Maar ook zaken als geluidsnormen en het tekort aan personeel bij gemeenten spelen een rol. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil uiterlijk half oktober 2022 tot bindende afspraken komen met de provincies. Die moesten daarom eind september hun definitieve plannen bij het Rijk aanbieden. Van de 900.00 woningen moeten er 600.000 betaalbaar zijn. De Jonge stuurt aan op 350.000 middenhuur of goedkopere koopwoningen. Daarnaast moeten er 250.000 corporatie huurwoningen bij komen. Het extra geld dat de provincies vragen is nodig voor ontsluitingswegen en voorzieningen voor openbaar vervoer. Maar extra geld is ook nodig om de woningen betaalbaar te houden. De provincie Gelderland geeft aan 475 miljoen euro nodig te hebben om woningbouwprojecten rendabel te kunnen maken.

Duidelijkheid over verdeling budgetten

Gedeputeerde Anne Koning, gedeputeerde van Zuid-Holland, wil snel duidelijkheid van het Rijk. Er is 7,5 miljard euro beschikbaar voor infrastructuur. Hoe dit bedrag verdeeld wordt is echter nog onduidelijk. Koning geeft aan dat provincies geen concrete plannen kunnen maken als er geen duidelijkheid komt over de budgetten. Naar verwachting is er in november pas definitieve duidelijkheid over de verdeling van het budget voor infrastructuur. Dat betekent dat de plannen die half oktober worden gepresenteerd nog deels onder voorbehoud zijn. De provincies wijzen er op dat aantallen niet heilig zijn. Richt je op het bouwen van zo veel mogelijk woningen, maar wel met verantwoorde financiering, zo geven zij aan bij de minister.

Bron: Het Financieele Dagblad