Playful Work Design: Wetenschappelijk onderzoek naar meer plezier in het werk

12 september 2022

Meer plezier in je werk, dat is het doel van Playful Work Design (PWD), een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie heeft het opgezet samen met een paar collega’s. Het doel van PWD is je werk leuker te maken. Niet door je takenpakket te veranderen, maar door uitdaging en plezier toe te voegen. Dit schrijft Ben Tiggelaar in zijn column over PWD in NRC.

Playful Work Design Wetenschappelijk onderzoek naar meer plezier in het werk

De twee benaderingen van Playful Work Design

Bakker en zijn collega’s hebben twee manieren bedacht om je werk leuker en dus aantrekkelijker te maken. Dit zijn de principes waar Playful Work Design op is gebaseerd. De eerste is ludic play. Hierbij is het de bedoeling dat je de dagelijkse routine leuker maakt. Dat kan bijvoorbeeld door een werkbespreking te openen met een verrassende vraag, zoals ‘Als je vandaag zou emigreren, waar ga je dan wonen en waarom?’. Een ander punt van ludic play is de contacten met klanten leuker maken. Bedenk bijvoorbeeld wat je klant op zijn vrije zaterdag zou doen of van welke muziek hij houdt De tweede pijler waarop PWD is gebaseerd is agonistic play. Dit houdt in dat je een bepaalde vorm van competitie in het werk inbouwt. Wie van de collega’s gaat het lukken om vandaag een klus als eerste af te ronden? Welk team doet deze maand het meeste om energie te besparen? Natuurlijk moet het leuk blijven en moet het niet zo zijn dat de ‘verliezers’ publiekelijk worden afgestraft.

De psychologische effecten

Volgens de onderzoekers is PWD in de eerste plaats bedoeld om meer positieve ervaringen te hebben op het werk. Maar het gaat verder dan dat. Het zorgt voor extra motivatie en meer creativiteit. Het bevordert de samenwerking en zorgt voor minder stress en verveling. En dat is dan uiteraard weer gunstig voor de productiviteit en prestaties op het werk. Arnold Bakker heeft wel een waarschuwing voor leidinggevenden: Plezier op je werk ‘regel’ je niet van hogerhand. Het is de bedoeling dat de medewerkers zelf ontdekken hoe ze het werk leuker kunnen maken. Het werkt dus bottom-up en niet top-down. En nog een domper: Het effect van PWD is vaak al na een dag weer verdwenen. Je moet er dus dagelijks aan werken om het leuk te houden op het werk.

Bron: NRC