Wie heeft de oplossing voor de burn-out?

2 maart 2020

Er is een oplossing nodig voor het probleem van de burn-out. Dat stelt columnist Ben Tiggelaar in NRC.next. Het is de vraag wie hier iets aan kan doen. Sommigen wijzen naar de rol van leidinggevenden. Anderen denken dat betrokkenheid meer kan bijdragen in preventie.

De factoren die bijdragen

Er zijn volgens onderzoeksbureau Gallup vijf factoren van belang op het werk. Deze werken de burn-out in de hand. In de eerste plaats gaat het om een oneerlijke behandeling. Daarnaast is een te grote stapel werk een factor. Onduidelijke situaties werken ook niet mee. Zoals miscommunicatie en onvoldoende steun dat ook niet doen. Tel daar ook nog grote tijdsdruk bij op.

De werkplek aanpakken

Wie realistisch naar de factoren kijkt, ziet dat de werkplek aanpakken van belang is. Vaak wordt dit vergeleken met de kanarie in de koolmijn. Die werd gebruikt om te ontdekken of er gevaarlijke gassen hingen. Stopte de vogel met zingen, dan werd niet de vogel behandeld, maar de mijn. Zo moet de burn-out ook bekeken worden.

Wie heeft de oplossing voor de burn-out

Wat is de oplossing?

De leidinggevende speelt een belangrijke rol. Deze heeft dus ook training nodig om bij te dragen aan burn-outpreventie. Probleem is wel dat ook de leidinggevende vaak druk ervaart en vatbaar is voor het probleem. Er zijn daarom andere mogelijkheden die ook goed kunnen werken.

Samenwerken om meer te bereiken

De sleutel zit volgens de columnist in een samenwerking. Door zaken te bespreken is te zorgen dat iedereen goed kan functioneren. Doorvragen en luisteren als leidinggevende helpt daarbij. Richt de organisatie in op basis van wat de verschillende medewerkers nodig hebben. Zo sluiten ze beter aan op de sterke punten. Ook moet de leidinggevende of teamleider zelf nadenken over deze vragen. Zo is het voor iedereen te bereiken.

Bron: NRC.next