In noordwest Saoedi-Arabië moet een futuristische skyline verrijzen van 120 kilometer lang

26 augustus 2022

Saoedi-Arabië is dankzij de olie export één van de rijkste landen van het Midden-Oosten. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft grootse plannen voor de skyline van het noordwestelijk deel van zijn land. Er moeten wolkenkrabbers komen met een hoogte van 490 meter. Nu is dat nog niet zo bijzonder, maar wel dat deze wolkenkrabbers zich uitstrekken over een lengte van maar liefst 120 kilometer. De zogenaamde ‘Mirror Line’ moet het land op termijn minder afhankelijk maken van de export van olie. Maar het aantrekken van buitenlandse investeerders loopt niet echt vlot.

Hoge ambities

De kroonprins had ambitieuze plannen voor het noordwestelijk deel van Saoedi-Arabië. In de dorre woestijn moest een skyline verrijzen van wereldfaam. Architecten ontwierpen twee bouwwerken die zich uitstrekken over een lengte van maar liefst 120 kilometer en met een hoogte van 490 meter. De grootste wolkenkrabbers ter wereld moeten in de rijke oliestaat gaan verrijzen. De twee gebouwen worden door middel van overdekte loopbruggen met elkaar verbonden. Als het project voltooid is kunnen er 5 miljoen mensen gaan wonen. De kosten worden geraamd op 1 biljoen dollar. Het ontwerp voorziet in een sportstadion op 300 meter hoogte, een ondergrondse hogesnelheidstrein, verticale landbouw voor de voedselvoorziening en een geïntegreerde jachthaven.

In noordwest Saoedi-Arabië moet een futuristische skyline verrijzen van 120 kilometer lang

Minder afhankelijk van olie

Saoedi-Arabië zoekt naarstig naar mogelijkheden om minder afhankelijk te zijn van de olie in de toekomst. Mirror Line maakt deel uit van deze plannen. Het project wordt gerealiseerd in een gebied genaamd Neom. Dit heeft de oppervlakte van de Amerikaanse staat Massachusetts, ruim 27.000s vierkante kilometer. Naast dat er straks miljoenen mensen kunnen wonen scheppen de plannen ook veel werkgelegenheid. Het aantrekken van buitenlandse investeerders verloopt echter niet naar wens. Veel investeerders zien het niet zitten om samen te werken met het regime in Saoedi-Arabië vanwege de schendingen van de mensenrechten in het land. De moord op de journalist Jamal Kashoggi, naar alle waarschijnlijkheid uitgevoerd in opdracht van de kroonprins, deed hier uiteraard ook geen goed aan.

Investeringen gaan door

Ondanks de aarzeling van buitenlandse geldschieters gaat prins Mohammed gestaag door met zijn plannen. De hoge olieprijs is gunstig voor de inkomsten van het land. Daar komt bij dat een bezoek van de Amerikaanse president Biden in juli 2022 wellicht zorgt voor wat minder scepsis om geld te steken in de projecten. Of de plannen worden uitgevoerd zoals ze nu op de tekeningen staan is afwachten. De Mirror Line doorkruist de trekroute van vogels. Hier moet een oplossing voor worden gevonden. En dat is niet het enige waar de ontwerpers tegenaan lopen bij de uitvoering. Er ligt ook een deadline van het jaar 2030. In 7 jaar tijd een project van wereldfaam afronden is een uitdaging die zijn gelijke niet kent. Vanwege de omvang van het project moet rekening worden gehouden met het feit dat de aarde niet plat is.

Frustratie onder buitenlandse bouwers

Buitenlandse bouwers vragen zich af in hoeverre de plannen uitgevoerd worden. Saoedi-Arabië had eerder plannen om de hoogste wolkenkrabber ter wereld te bouwen en daarmee Dubai af te troeven. Die plannen werden geschrapt. Dat geldt ook voor eerdere plannen voor de ontwikkeling van Neom. Kritiek is er ook al, omdat inheemse stammen die nu in de woestijn wonen ervoor moeten wijken. Omdat de ontwikkeling veel vragen oproept en het nog maar de vraag is of de plannen in hun huidige vorm worden uitgevoerd wachten investeerders voorlopig af. De deadline van 2030 lijkt een utopie. Volgens kenners moet rekening worden gehouden met een bouwperiode van minimaal 50 jaar.

Bron: Het Financieele Dagblad