Nieuwe Zweedse appartementen zijn volledig zelfvoorzienend
14 oktober 2020
Zweden heeft de primeur met de oplevering van 44 zelfvoorzienende appartementen. Water, stroom en warmte, alles wordt in eigen beheer geregeld. Volgens de projectontwikkelaar is dit een wereldwijde primeur. Vätterhem Yeah, zo wordt het project genoemd. De woningen krijgen zonnepanelen, een zelfvoorzienend warmtenet dat gebruik maakt van slimme energie en warmte opslag. De woningen staan overigens niet in the middle of nowhere maar in een ‘gewone’ woonwijk in een middelgrote Zweedse stad. De appartementen moeten als alles goed gaat in 2022 worden opgeleverd.
Drie jaar werken aan zelfvoorzienende woning
Bij het architectenbureau dat de uitdaging aanging is 3 jaar gewerkt aan een woning die zelfvoorzienend is. Hierbij is gebruik gemaakt van bestaande oplossingen zoals zonnepanelen. Alleen waren deze oplossingen nog nooit zodanig gezamenlijk toegepast dat er zelfvoorzienende appartementen konden worden gerealiseerd. Daar komt met dit project verandering in. Het project bestaat in totaal uit 88 woningen. Naast de 44 bijzondere zelfvoorzienende huizen komen er ook 44 woningen die wel op het lichtnet en de waterleiding zijn aangesloten. Op die manier kunnen de verschillen worden geanalyseerd en eventuele knelpunten hopelijk snel opgelost.
Innovaties moeten het nieuwe wonen mogelijk maken
Om volledig ‘netloos’ te kunnen zijn, wordt gebruik gemaakt van allerlei innovaties zoals zonnepanelen op zowel de buitenmuren als het dak, warmtepompen, aardwarmte en het opslaan van energie in de vorm van waterstof. Het water wordt uit de grond gehaald en zelfstandig binnen het complex gezuiverd. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen ‘grijs’ water voor de wasmachine en het doorspoelen van de riolering en drinkwater.
Project is opstap naar de toekomst
Als dit project voor volledig zelfvoorzienende appartementen een succes wordt, hopen de bedrijven die hieraan meewerken dat er snel meer van dit soort huizen worden gebouwd. De installatie voor waterstof kan dan worden aangeboden aan zowel particulieren die hun woning willen verduurzamen als aan projectontwikkelaars die het groter willen aanpakken met meerdere woningen, of het nu gaat om nieuwbouw of om renovatie.
Bron: Het Financieele Dagblad