Nieuwe plannen nodig voor woningbouw in Rotterdam Zuid

21 november 2022

Na de uitspraak van de Raad van State over Feyenoord City moet Rotterdam aan de bak. Er moeten snel nieuwe woningbouwplannen komen voor Rotterdam Zuid. Want niet alleen het nieuwe Feyenoordstadion gaat niet door. Ook de plannen voor zo’n 3.700 woningen zijn van de baan. Gezien de huidige woningnood dringt de Rotterdamse gemeenteraad aan op snelle actie van het college van B&W.

Vertraging in woningbouw

Rotterdam wil de komende jaren zo’n 3.500 woningen per jaar plannen. Feyenoord City zou hier een grote bijdrage aan leveren. Maar toen de voetbalclub besloot dat het nieuwe stadion er niet zou gaan komen, vielen de plannen in het water. Rotterdam wilde een deel van de woningbouw alsnog uitvoeren op het bestaande bestemmingsplan. Daar stak de Raad van State dus een stokje voor. Nu moet de ontwikkeling van het gebied helemaal opnieuw. Dit betekent een forse vertraging. De oorspronkelijke plannen dateren uit 2016. Zowel de fracties van Leefbaar Rotterdam als de VVD reageerden enorm teleurgesteld op de uitspraak van de RvS. De woningbouwplannen zijn essentieel voor Rotterdam Zuid, zo is de algemene stemming in de gemeenteraad. De woningbouw heeft het al zwaar. De kosten voor bouwmaterialen blijven maar stijgen. Daarnaast heeft de RvS ook uitspraak gedaan over de stikstofuitstoot bij bouwprojecten. Ook deze uitspraak betekent een forse tegenvaller voor de woningbouw.

Nieuwe plannen nodig voor woningbouw in Rotterdam Zuid

Plannen onuitvoerbaar

Vooral de onzekerheid over de financiering van Feyenoord City gaf de doorslag bij de besluitvorming van de Raad van State. Toen de gemeenteraad van Rotterdam eind 2020 akkoord ging was er nog een financieel ‘gat’ van minimaal 50 miljoen euro. De raad had moeten inzien dat dit risico te groot was, aldus de RvS. Dat Feyenoord in de loop van 2022 liet weten af te zien van een nieuw stadion betekende de genadeklap voor het bestemmingsplan. Feyenoord wil de komende minimaal 15 jaar in De Kuip blijven spelen. Dit stadion moet daarvoor wel grondig worden gerenoveerd. Maar dit kan in fases, aldus de eigenaar van het stadion. Het is nu aan de gemeente Rotterdam om zo snel mogelijk met nieuwe plannen te komen. Die moeten weer het gehele traject door om te worden goedgekeurd. De vertraging zal naar verwachting minimaal 2 jaar zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad