Milieudefensie: controle van klimaatrisico’s moet een vaste taak worden van accountants

3 oktober 2022

Milieudefensie heeft de grootste accountantskantoren EY, Deloitte, KPMG en PwC een brief gestuurd. Hierin roept de organisatie op dat deze accountants beter controleren op klimaatrisico’s bij hun 29 grootste klanten. De organisatie schrijft dat de accountantskantoren hun verantwoordelijkheid moeten nemen en dat het controleren op klimaatbeleid een kernpunt moet worden bij het onderzoek naar de financiële handel en wandel van de bedrijven.

Milieudefensie controle van klimaatrisico’s moet een vaste taak worden van accountants

Klimaatdoelen worden niet gehaald

Op de lijst van 29 bedrijven staan onder andere Ahold, Unilever, ING en Schiphol. De brief is ondertekend door Donald Pols, directeur van Milieudefensie. Hij stelt dat de accountants verplicht zijn om te controleren of bedrijven genoeg doen om klimaatverandering tegen te gaan. Uit onderzoek van het NewClimate Institute blijkt dat bij alle genoemde bedrijven het klimaatbedrijf onder de maat is. Het vonnis in de zaak die Milieudefensie aanspande, en won, tegen Shell, is ook van toepassing op deze bedrijven. Dat betekent dat zij financiële risico’s lopen, zo staat te lezen in de brief. In het ‘Shell-vonnis’ uit 2021 staat te lezen dat het bedrijf de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 45% moet hebben teruggedrongen ten opzichte van 2019. Shell is in beroep gegaan tegen de uitspraak. De accountant van het Brits-Nederlandse bedrijf geeft overigens al aan bij de controles van de boeken dat Shell niet in lijn handelt met de klimaatdoelstellingen van Parijs 2015.

EC stelt strengere eisen

Niet alleen Milieudefensie vraagt aandacht voor klimaatrisico’s bij de accountants. Ook de Europese Commissie heeft de regels aangescherpt voor bedrijven als het gaat om klimaat en verduurzaming. De accountants erkennen dat er een belangrijke taak voor hen ligt. Daarom kondigde een aantal kantoren al in 2021 aan dat er gewerkt wordt aan het optimaliseren van ‘klimaatexpertise’ binnen het bedrijf.

Bron: Het Financieele Dagblad