Microsoft neemt groot risico met bouw datacenter

6 maart 2023

Microsoft is in 2022 gestart met de bouw van een hyperscale datacenter in de Noord-Hollandse Wieringermeer polder. Het gaat om een enorm project inclusief eigen hoogspanningsstation. Voor dit project zijn echter nooit vergunningen afgegeven. Er is geen bouwvergunning, nog een stikstofvergunning. Het gaat om een uitbreiding van het bestaande datacenter op industrieterrein het Venster in de gemeente Hollands Kroon. De benodigde berekeningen van de stikstofuitstoot zijn echter tot op heden niet verstrekt.

Verwarring over vergunningen

Microsoft dacht de vergunningen rond te hebben in samenspraak met de gemeente Hollands Kroon. Maar na een publicatie in NRC over de bouw van het datacenter moest de softwaregigant zich bij de provincie Noord-Holland melden. Die gaat namelijk over de vergunning voor het project in de Wieringermeer. Microsoft gaf in eerste instantie aan dat er bij de bouw ‘nauwelijks stikstof werd uitgestoten’. Maar die bewering klopt niet, want er zijn zware dieselmachines gebruikt. De provincie Noord-Holland gaf aanvankelijk toestemming voor de bouw. Maar die beslissing werd overruled door de stikstofuitspraak van de Raad van State eind 2022. Die houdt in dat ook stikstofuitstoot tijdens de bouw moet worden berekend en binnen de toegestane normen moet vallen.

Voorkeurspositie

Boeren in Hollands Kroon zijn verbolgen over de voorkeurspositie van Microsoft. Voor boeren gelden strenge regels, uitbreiden van het bedrijf mag meestal niet, zegt de plaatselijke afdeling van LTO. Maar voor de bouw van dit datacenter wordt zonder problemen een uitzondering gemaakt. Henk Geerligs, vicevoorzitter van LTO in de regio, vindt dat boeren gelijk behandeld moeten worden. Natuurlijk blijft het gebouw van Microsoft staan, hoewel de provincie afbraak zou kunnen afdwingen. Maar de gang van zaken is niet in de haak.

Microsoft neemt groot risico met bouw datacenter

Commotie over datacenters

In 2022 ontstond er grote commotie over de bouw van een datacenter voor Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Dit moest in Zeewolde komen. Na zware protesten ging de gemeente overstag en trok de goedkeuring van de gemeenteraad in. De landelijke overheid bemoeide zich ermee en besloot dat er nog 2 hyperscale datacenters mochten komen. Eentje in de Eemshaven in Groningen en die in de Wieringermeerpolder. Behalve de stikstofuitstoot speelt hierbij ook de capaciteit op het stroomnet een rol. Die is overal krap. Een datacenter is een ‘stroomvreter’. Ondernemers en projectontwikkelaars voor woningen vrezen dat zij worden achtergesteld als het gaat om aansluiting op het elektriciteitsnet. Microsoft bouwt zelf een tussenstation, maar ook hiervoor zijn de benodigde vergunningen niet voorhanden.

Kritiek vanuit de gemeenteraad

Lokale politieke partij Onafhankelijk Hollands Kroon is zeer kritisch over de gang van zaken rond de bouw van het datacenter in de Wieringermeer. Het is bizar dat de bouw kan doorgaan zonder dat de benodigde vergunningen er zijn, aldus een raadslid van de partij. Woningbouwprojecten liggen stil vanwege de stikstofregels terwijl die woningen keihard nodig zijn. Microsoft laat aan NRC weten dat het bedrijf in gesprek is met zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Hollands Kroon. De uitbreiding van het datacenter is overigens met dit project nog niet klaar. Als het aan Microsoft ligt komt er nog een extra deel bij, langs snelweg A7. De uitbreidingen zijn nodig omdat er steeds meer vraag is naar dataopslag in de cloud. Het Amerikaanse bedrijf geeft aan zich uiteraard aan alle regels en bepalingen te willen houden die in Nederland van kracht zijn.

Bron: NRC