Wat kunnen steden doen aan de leegstand in de winkelstraten?
3 april 2019
In steeds meer winkelstraten wordt de leegstand pijnlijk duidelijk. Het recente faillissement van Intertoys zal ook minimaal 150 van deze bekende speelgoedwinkels uit de straten laten verdwijnen. In veel steden bieden de eens zo gezellig drukke winkelstraten een troosteloze aanblik. Aan de gemeenten de taak om de binnenstad weer gezellig te maken met een andere invulling, want shoppen doen steeds meer mensen tegenwoordig via het internet.
Leegstand vooral een probleem in middelgrote en kleine plaatsen
De leegstand in winkelstraten speelt vooral in kleine en middelgrote steden. Daar staat gemiddeld zo’n 12% van de winkelpanden leeg. In grote steden zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is dat gemiddeld 6%. Daar willen winkels zich nog wel vestigen omdat mensen voor een dagje shoppen nog wel naar een grote stad willen komen. Beverwijk is zo’n kleine plaats met relatief veel winkelruimte. Dit beeld stamt uit het verleden. Vroeger kwamen mensen met de paardentram vanuit Alkmaar naar de bloemenveiling in Beverwijk. Er was een haven vlakbij en daarom was Beverwijk een bloeiende en bedrijvige stad. Beverwijk is daarnaast bekend van de vroegere “Zwarte Markt”, tegenwoordig De Bazaar genaamd. Daarnaast had de stad als eerste een woonboulevard, een concept dat later door veel steden werd overgenomen.
In Beverwijk ging het roer radicaal om
Toen Beverwijk op het dieptepunt met een leegstand in winkelpanden van maar liefst 17% te maken had besloot de gemeente het roer radicaal om te gooien. Het centrum waar gewinkeld kon worden moest veel compacter. Er werden zes locaties aangewezen waar nog winkels gevestigd konden worden, voor andere straten werd geen nieuwe vergunning verleend als daar een zaak stopte of failliet ging. In de Breestraat, de belangrijkste winkelstraat van Beverwijk, vind je de bekende ketens zoals Hema, C&A en Kruidvat. Maar hier is ook ruimte voor kleine ondernemers, zoals Romé Reinders, een foodblogger die een paar jaar geleden een eigen zaak begon. Ze kreeg alle medewerking van de gemeente en de zaak loopt uitstekend. Stond vroeger haar moeder nog achter de kassa, vandaag de dag heeft ze 7 meiden in dienst die met veel plezier in Boetiek Foodfashion.
Wijziging bestemmingsplan tegen leegstand
Om de leegstand te lijf te gaan krijgen in Beverwijk, en ook in omliggende plaatsen, voormalige winkelpanden een andere bestemming. Ze worden omgebouwd tot woningen, kantoorruimte of een horecagelegenheid. Het plan is om van de circa 100.000 vierkante meter aan winkelruimte in de regio Beverwijk ongeveer 10.000 m2 een andere bestemming te geven. Eigenaren van de panden zijn niet verplicht om mee te werken aan deze transformaties. Een winkelpand levert vaak meer op, maar dan moet het natuurlijk wel verhuurd worden. De leegstand in Beverwijk is op deze manier sinds 2015 met zo’n 5% gedaald naar iets minder dan 12%. Klaar is Beverwijk nog niet met de ombouw van de lege winkelpanden. De meubelboulevard wordt her volgende project. Ook daar is leegstand. Omdat het daar gaat om grote winkelpanden wordt nu druk nagedacht over een nieuwe bestemming voor deze locaties.
Bron: NRC Next