Koophuizen werden in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 20% duurder

20 juli 2021

Ook in het tweede kwartaal van 2021 stegen de huizenprijzen fors. Kopers betaalden voor een woning gemiddeld 20% meer dan in dezelfde periode in 2020. De trend van de sterk stijgende huizenprijzen lijkt nog lang niet ten einde. In 3 op de 4 gevallen werd een huis verkocht voor een bedrag dat boven de vraagprijs lag. Het gaat om de sterkste stijging in 25 jaar tijd, constateert makelaarsvereniging NVM. De stijging gaat ook steeds sneller. In 2019 bereikte de gemiddelde verkoopprijs de 300.000 euro. Daar was bijna 20 jaar voor nodig. Krap drie jaar later is de grens van 400.000 euro al bereikt.

Krapte op de huizenmarkt was nooit eerder zo duidelijk

Een huizenkoper kon in het tweede kwartaal van 2021 uit gemiddeld 2 woningen kiezen. Dat was nooit eerder zo weinig. Gemiddeld stonden er in deze periode slechts 15.500 woningen te koop. Een jaar gelden was dat nog twee keer zo veel. Een huis gaat pas in de verkoop als de eigenaar zeker weet een nieuwe woning te hebben gevonden. Daardoor stroopt het aanbod steeds meer op, constateert de NVM.

Maatregelen om de woningmarkt te laten afkoelen

Voorzitter Onno Hoes van de NVM komt met een paar concrete oplossingen om de woningmarkt te laten kalmeren. Allereerst pleit hij voor een versnelde afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast zou de regeling dat ouders hun kinderen belastingvrij een bedrag van 100.000 euro kunnen schenken voor een woning (in de volksmond de ‘jubelton’ genoemd) moeten verdwijnen. Tot slot moet er, zoals door velen wordt gezegd, meer gebouwd worden om het woningtekort op te lossen. Alleen dan kan aan de stijgende huizenprijzen een halt toe te roepen.

Koophuizen werden in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 20 procent duurder

Geen goede tijden voor makelaars

Ondanks dat de huizenprijzen fors blijven stijgen daalde het aantal verkochte woningen. Dat is geen goed nieuws voor makelaars. Die hebben het toch al niet best, omdat de concurrentie moordend is. Ze moeten enorm hun best doen om een woning te mogen verkopen. Daarvoor wordt vaak een lagere courtage berekend omdat de verkoper anders naar de concurrent stapt. Ook worden steeds meer woningen zonder makelaar verkocht, omdat koper en verkoper al op een andere manier met elkaar in contact zijn gekomen. Wat verder opvalt is dat nu ook de huizenprijzen in landelijke gebieden fors stegen zoals in Groningen en de Kop van Overijssel. Steeds meer mensen zoeken daar hun heil omdat een woning vinden in de Randstad of een brede marge daarbuiten niet meer te doen is.

Kritiek op makelaars

Huizenkopers hebben steeds vaker kritiek op makelaars. Zij zouden niet transparant zijn over het bieden op een woning. Soms was een bod geaccepteerd en werd de koopakte al opgesteld en kwam er toch nog een hoger bod binnen. De makelaars geven aan dat ze dit bod dan volgens afspraak aan de verkoper moeten voorleggen. Als die dat hogere bod accepteert dan vist de eerdere koper dus alsnog achter het net. Ook verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren vindt deze gang van zaken niet wenselijk. Het is nog niet duidelijk welke maatregelen zij overweegt om het bieden op woningen transparanter te maken.

Bron: Het Financieele Dagblad