Een koophuis was in november 2021 opnieuw fors duurder dan een jaar eerder

3 januari 2022

Kocht je in november 2021 een woning dan was je gemiddeld 20,1% duurder uit dan een jaar eerder. Er lijkt maar geen eind te komen aan de stijging van huizenprijzen. Een huis kostte in november 2021 gemiddeld ruim 4 ton. Er werden in deze maand flink minder huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Iets meer dan 16.000 huizen kregen een nieuwe eigenaar. Volgens het CBS en het Kadaster stijgen de prijzen nu voor de tiende keer op rij met meer dan 10%. De stijging in november was een evenaring van het record uit februari 2000.

Een koophuis was in november 2021 opnieuw fors duurder dan een jaar eerder

Steeds minder woningen te koop

Volgens makelaarsvereniging NVM daalt het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden gestaag. De reden daarvoor is simpel: Verkoop je je woning dan is het maar de vraag of je een andere woning kunt vinden die binnen je budget past. In november 2020 werd nog 13% meer woningen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Op jaarbasis werden er in 2020 slechts 2% minder woningen verkocht. Dat is te wijten aan een piek in januari en maart. Die in maart werd veroorzaakt door de wijziging in de regels voor starters. Die konden vanaf 1 april niet meer in aanmerking komen voor kwijtschelding van de overdrachtsbelasting als ze een woning kochten met een waarde boven de 400.000 euro. Daarom werden transacties soms vervroegd naar maart. In januari werd de verkoop afgehandeld van woningen voor starters die juist van deze vrijstelling wilden profiteren en daarom de overdracht hadden uitgesteld tot na de jaarwisseling.

Wat brengt 2022?

De verwachting is dat huizen ook in 2022 alleen maar duurder zullen worden. De nieuwe regering die in januari aan de slag gaat heeft ambitieuze plannen om meer woningen te bouwen. Maar die plannen krijgen vrijwel zeker te maken met belemmeringen. Gebrek aan bouwmaterialen, gebrek aan vakbekwaam personeel, hoge grondprijzen en strenge stikstof regels zijn maar een paar van deze belemmeringen. Daarnaast is het kabinet van plan om de ‘jubelton’ af te schaffen, waardoor ouders niet meer de mogelijkheid hebben om maximaal 100.000 euro belastingvrij aan hun kinderen te schenken voor de aankoop van een huis.

Bron: Het Financieele Dagblad