Een koophuis met huiszwam: hier moet je op letten

24 mei 2022

Wanneer je een oudere woning koopt bestaat de kans dat de huiszwam zich in het pand heeft genesteld. Heel vervelend, want de kosten om van deze ongewenste gast af te komen kunnen flink oplopen. En het is ook lang niet altijd makkelijk om aan te tonen dat de huiszwam er al was toen je het huis kocht. In dat laatste geval wordt het erg lastig om de vorige eigenaar aansprakelijk te stellen voor de kosten.

Koper in het gelijk gesteld

Als duidelijk is dat de verkoper wist van het probleem, is de kans groot dat de koper van de woning in het gelijk wordt gesteld. Zoals in een situatie die in een artikel in Het Financieele Dagblad wordt beschreven. De koper ontdekte het probleem en schakelde een deskundige in. Die stelde vast dat er recent naden waren dichtgekit, waaruit de conclusie kan worden getrokken dat de verkoper van het probleem op de hoogte was en dit met deze werkzaamheden heeft willen verdoezelen.

Onder de vloer van de hal werd een ‘zwamvlok’ aangetroffen, de bron van het ongemak. De huiszwam kan met een snelheid van 1 cm per dag groeien, dus als deze maandenlang zijn gang kan gaan dan kan het snel een plaag worden. De rechter gaf de koper in deze zaak gelijk, omdat hij aannemelijk acht dat het probleem er al was ten tijde van de verkoop, en dat de verkoper dit wel degelijk heeft geweten.

Een koophuis met huiszwam hier moet je op letten

Meldingsplicht tegen onderzoeksplicht

De verkoper heeft bij verkoop van een huis een zogenaamde meldingsplicht van gebreken. De koper heeft een onderzoeksplicht: hij moet constateren dat hij een huis koopt dat aan zijn verwachtingen voldoet. Daar komt dan nog een zogenaamde ‘ouderdomsclausule’ bij: wie een ouder huis koopt moet er rekening mee houden dat er achterstallig onderhoud is en dat de kwaliteit van de woning niet kan tippen aan die van een nieuwbouwhuis. Maar de meldingsplicht van de verkoper gaat vaak wel voor, hij weet immers meer over het huis dan de koper, die het moet doen met een bezichtiging en een kort bezoek aan de woning op de dag van de oplevering.

Koper staat vaak niet sterk

Als koper sta je vaak niet sterk als je huiszwam in je koophuis ontdekt. Het is erg lastig om aan te tonen dat de zwam al op bezoek was ten tijde van de overdracht. Zeker als deze pas na maanden boven water komt en langs de plinten begint te kruipen. Wanneer je als koper de pech hebt dat je niet meer kunt aantonen dat de verkoper zijn meldingsplicht heeft geschonden, draai je zelf op voor de kosten om de huiszwam uit te roeien, die kunnen oplopen tot wel 75.000 euro.

Bron: Het Financieele Dagblad