Het kantelpunt op de huizenmarkt lijkt nog steeds niet in zicht

16 december 2020

De prijzen van huizen stijgen nog steeds fors. Ook de tweede coronagolf heeft nog niet gezorgd voor een kantelpunt op de huizenmarkt. Een koophuis kostte in oktober 2020 gemiddeld 350.000 euro. Dit jaar werden huizen gemiddeld 11% duurder en het eind lijkt nog niet in zicht. In 2008 was een woning op het hoogtepunt gemiddeld 262.000 euro waard tot de kredietcrisis aan de stijging acuut een einde maakte. Er is een belangrijk verschil met de crisis van toen. Die werd veroorzaakt door economische aspecten, het verstrekken van hypotheken was volledig uit de hand gelopen. De huidige crisis is uniek omdat hij wordt veroorzaakt door iets waar de mens geen invloed op heeft: een pandemie.

Volgt de woningmarkt de aandelenkoersen?

De beurzen lijken wereldwijd alvast een voorschot te nemen op het einde van de coronacrisis. Ze staan zo ongeveer op het niveau van begin dit jaar, toen corona nog moest toeslaan. Wie weet volgt de woningmarkt dat voorbeeld. Het voordeel van de huidige crisis is dat we beter naar de toekomst kunnen kijken. Als er een vaccin is, als er genoeg immuniteit is tegen corona, dan komt alles weer goed. We kunnen niet wachten om ons geld weer te gaan uitgeven zodra alles weer mag en kan. Mede daarom kan het best zo zijn dat corona niet gaat zorgen voor het kantelpunt op de huizenmarkt waar veel deskundigen al tijden rekening mee houden.

Het kantelpunt op de huizenmarkt lijkt nog steeds niet in zicht

Een hoge overwaarde zorgt voor vertrouwen

Veel woningen hebben momenteel overwaarde. Wie enkele jaren in zijn huis woont heeft de waarde flink zien stijgen. Dat geeft vertrouwen. Het huis wordt gebruikt als ‘pinautomaat’ omdat de overwaarde als krediet voor bijvoorbeeld verbeteringen kan worden opgenomen, of kan dienen als opstap naar een nog mooiere woning. Mede daardoor kan een kantelpunt op de huizenmarkt nog wel eens lang op zich laten wachten. De rol van de banken is ook niet onaanzienlijk, door de extreem lage rente kan een huizenkoper een hogere hypotheek betalen. Stijgende huizenprijzen zijn het gevolg, een vicieuze cirkel.

Een kanteling kan forse gevolgen hebben

Als de het kantelpunt op de huizenmarkt nu zou plaatsvinden, dan heeft dat forse gevolgen voor de economie. Want huizenbezitters krijgen dan ineens flink minder te besteden en de huizenmarkt valt stil. En dat terwijl huizen eigenlijk niet eens zo heel duur zijn vandaag de dag. De prijzen zijn weliswaar sinds 2013 met een derde gestegen, maar ook de lonen zijn flink omhoog gegaan. Veel zal afhangen van de uiteindelijke gevolgen van de coronacrisis. Hoe lang gaat deze nog duren en wat zijn uiteindelijk de gevolgen op de langere termijn? Vooralsnog blijven we huizen kopen, terwijl we in een diepere crisis zitten dan tijdens de beruchte jaren dertig van de vorige eeuw.

Bron: NRC Next