Hoe werkt het anderhalvemeterkantoor?
6 augustus 2020
Het is bijna een half jaar geleden dat de overheid de eerste coronamaatregelen nam. Inmiddels is de eerste fase van thuiswerken weer voorbij en begint het anderhalvemeterkantoor zijn intrede te doen. Looproutes, handgel en afgeplakte werkplekken zijn nu vaste onderdelen van de werkvloer.
De soorten maatregelen
De maatregelen verschillen sterk per kantoor. Zo zijn er kantoren waar de regels zeer streng zijn. Plekken waar in iedere ruimte niet meer dan één persoon tegelijk mag komen bijvoorbeeld. Waardoor lunchen per tijdslot moet en de gezelligheid van samenzijn niet langer onderdeel van de lunch is.
Op zoek naar het ideale
Veel bedrijven zitten nog in testfases met het anderhalvemeterkantoor. Bijvoorbeeld een proef waarbij alleen voor vergaderingen enkele tientallen medewerkers op kantoor verschijnen. Waarna direct weer thuis verder gewerkt moest worden. Zo wordt inzicht verkregen in het verloop van bijeenkomsten. Dit ging tijdens de bijeenkomst prima, maar direct na afloop al minder. Iedereen door dezelfde deur krijgen en toch afstand houden bijvoorbeeld.
Richtlijnen van het RIVM
Andere kantoren laten wel al meer medewerkers toe. Wel wordt daar strak toegezien op het naleven van de RIVM-richtlijnen. Hygiënemaatregelen zijn daarin essentieel. Medewerkers kunnen zich bijvoorbeeld online inschrijven om op kantoor te werken. Zo is altijd slechts een percentage van het personeel aanwezig. Iedereen kan zo één tot twee dagen naar kantoor, mede ook om binding te houden.
Gebruikelijke maatregelen
Enkele maatregelen zijn in alle vormen terug te zien. Zo is de bewegwijzering op de vloer nagenoeg overal aanwezig. Leidinggevenden hebben het aanspreken op het naleven van de regels op het anderhalvemeterkantoor. Vooral waar het om afstand houden gaat. Sommige kantoren hebben deze taak aan beveiligers uitbesteed, mits die er voorheen ook al waren.
Moeite met looproutes
Hoewel de looproutes in alle kantoren een rol spelen, wordt er soms soepeler mee omgesprongen. Zo wordt soms vertrouwd op de eigen verantwoordelijkheid van het personeel. De looproutes geven soms wat moeite. Het kantoor rond voor een kop koffie is soms wat te omslachtig.
Werken met een app
Grotere ondernemingen experimenteren al meer. Zo zijn er al apps gelanceerd om onveilige situaties te melden. Dit zijn vaak systemen die al bestonden om werkongevallen intern te kunnen melden. Daaraan zijn de virusmeldingen nu toegevoegd. Zo kan bijvoorbeeld ook over afstand op het anderhalvemeterkantoor worden gesproken.
Bron: NRC.Next