Het hergebruiken van bouwmaterialen kan nog verder geperfectioneerd worden

28 april 2021

Bouwbedrijven zouden nog veel vaker gebruik moeten gaan maken van hergebruikt bouwmateriaal. Het afvalstoffen verwerkende bedrijf Renewi uit Wateringen wil die beweging een impuls geven. Zij proberen het bij hen afgeleverde bouwmateriaal zo veel mogelijk te recyclen zodat het opnieuw kan worden gebruikt. In de fabriek wordt jaarlijks zo’n 600.000 ton grind geproduceerd uit bouwafval. Dit kan opnieuw worden gebruikt zodat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Renewi werkt niet alleen in Nederland maar ook in België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

Een kwart van het afval in Nederland is bouwafval

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zo’n 25% van al het afval dat jaarlijks in Nederland wordt geproduceerd van de bouw afkomstig is. Op meerdere locaties in Nederland verzamelt Renewi het bouwafval. Vervolgens gaat het naar het sorteerbedrijf in Wateringen waar het afval zorgvuldig wordt gescheiden, dit proces is grotendeels geautomatiseerd. Het recyclen van met name plastic is tijdrovend en duur. Nieuw plastic is nog steeds goedkoper. De belangrijkste reden daarvoor is dat het lastig is om verschillende soorten plastic te kunnen scheiden. Maar ook daar werkt Renewi aan.

Het hergebruiken van bouwmaterialen kan nog verder worden geperfectioneerd worden

Bouwers moeten meer gerecycled bouwmateriaal kopen

Bij Renewi worden de sorteerprocessen steeds verder verfijnd. Daardoor kan et bouwgrind, prima te gebruiken voor funderingen, steeds beter worden nagemaakt uit hergebruikt bouwmateriaal. Maar dat materiaal moet dan natuurlijk wel gekocht worden. Daarom doet het bedrijf een oproep aan bouwers om vaker gebruik te maken van gerecycled materiaal. Dit zou aanzienlijk schelen in de uitstoot van CO2, omdat er geen nieuw hout, zand en  grind hoeft te worden gewonnen.

Steun van de overheid voor hergebruik is zeer welkom

De overheid kan een belangrijke rol spelen bij het hergebruik van bouwmaterialen. Zo kan er een extra belasting worden geheven op primaire bouwmaterialen. Daarnaast kan de overheid een bouwer verplichten om een bepaald percentage van het bouwmateriaal te betrekken uit gerecyclede grondstoffen. Op die manier wordt er een eerlijke, ecologisch verantwoorde, prijs voor de bouwmaterialen betaald.

Bron: Cobouw