De heilzame werking van kleuren in architectuur

23 maart 2020

De Duitse architect Bruno Taut (1880-1938) heeft een duidelijk stempel gedrukt op de architectuur in Berlijn en andere Duitse steden. Hij koos niet voor saaie standaard kleuren voor zijn huizen, maar liet ze schilderen in opvallende tinten zoals olijfgroen, oranje en Pruisisch blauw. Collega architecten verklaarden hem voor gek, maar Taut volhardde in zijn ontwerpen en dat bleek een goede zet te zijn. In Museum Het Schip in Amsterdam is in maart 2020 de tentoonstelling “Bruno Taut – De fantasie voorbij” te zien. Bezoekers kunnen zien hoe zowel de buitenmuren als de binnenwanden van de door hem ontworpen huizen in opvallende kleuren werden geschilderd.

Tentoonstelling in Het Schip in Amsterdam geeft beeld van het werk van architect Bruno Taut

De heilzame werking van kleuren

Bruno Taut was een expressionistische architect. Hij geloofde er heilig in dat kleuren een heilzame werking hadden op de gemoedstoestand van mensen. Taut was ervan overtuigd dat de kleuren in de door hem ontworpen huizen mensen zouden inspireren. Hij wilde ook geen ‘woonkazernes’ zoals die in Berlijn veel werden gebouwd. Zijn ideaal was wonen in de bergen in ruim opgezette steden met huizen die met bezieling waren ontworpen. De Eerste Wereldoorlog inspireerde hem tot het bouwen van huizen met Stadtkronen van gekleurd glas. Hoewel sommige collega’s hem voor gek verklaarden was hij van mening dat het in ieder geval minder krankzinnig was dan mannen die elkaar vier jaar lang in loopgraven naar het leven stonden.

Kleurige bouw in Maagdenburg en Berlijn

In Maagdenburg ging Bruno Taut aan de slag om de stad een kleurige uitstraling te geven. Nieuwe gebouwen werden in felle kleuren geschilderd, maar ook oude panden werden door hem onderhanden genomen. Vervolgens gaf het bestuur van Berlijn hem de opdracht om 10.000 sociale woningen te ontwerpen. Ook die kregen opvallende kleuren zowel van binnen als van buiten. Bruno Taut was ervan overtuigd dat kleur een wezenlijk onderdeel is van architectuur en die stelling bleef hij tot zijn dood trouw.

De Regenboogbuurt in Almere

Bruno Taut heeft in Nederland tijdens zijn leven niet heel veel in Nederland gewerkt. Maar zo’n 60 jaar na zijn dood verrees in Almere de Regenboogbuurt. Dit is een woonwijk die door Nederlandse architecten in de stijl van Taut werd opgetrokken. De huizen hebben er dan ook allemaal felle en opvallende kleuren. Ook aan deze Nederlandse Taut wijk wordt in de tentoonstelling in Het Schip aandacht besteed.

Bron: NRC Next