Gemeente Amsterdam laat ondernemers in de kou staan tijdens coronacrisis

26 januari 2021

De gemeente Amsterdam verleent geen huurverlaging aan ondernemers die een pand van de gemeente huren. In tegenstelling tot andere vastgoedeigenaren wil Amsterdam niet verder gaan dan uitstel van betaling. Bam van Es, eigenaar van verschillende horecazaken in Amsterdam, is diep teleurgesteld in de gemeente Amsterdam. In december 2020 moest de horeca opnieuw sluiten en het eind van de lockdown is nog niet in zicht. Doordat de gemeente alleen uitstel van betaling verleent en er nu alweer geruime tijd geen geld binnenkomt, ziet het er somber uit, aldus Van Es.

Kwijtschelding van huur geeft ondernemers lucht

Veel eigenaren van vastgoed zijn veel coulanter dan de gemeente Amsterdam en bieden wel huurverlaging aan ondernemers in de horeca. Soms wordt de huur over een bepaalde periode zelfs geheel kwijtgescholden. Hiermee geeft de vastgoedeigenaar aan graag verder te willen met de huurder, aldus Van Es. Maar de gemeente Amsterdam laat het volgens hem afweten.

Gemeente Amsterdam laat ondernemers in de kou staan tijdens coronacrisis

Alleen kwijtschelding bij dreigend faillissement

De gemeente Amsterdam laat desgevraagd weten alleen bereid te zijn tot huurverlaging aan ondernemers of zelfs kwijtschelding als faillissement dreigt. Omdat de 3 horecazaken van Bram van Es goede zaken deden voordat corona toesloeg, is er nog financiële reserve om deze periode door te komen, al moet de huidige lockdown volgens Van Es niet te lang gaan duren. De horeca probeert met creatieve oplossingen het hoofd boven water te houden.

De bedrijven van Van Es bieden borrelboxen voor online feesten aan, of een chef-kok die thuis komt koken. Ook werden er in december kerstbomen verkocht en organiseert één van zijn zaken sportklasjes. Maar dit neemt niet weg dat een deel van het personeel ontslagen is of wordt, noodzakelijk om het hoofd boven water te kunnen houden. Van Es en zijn zakenpartner stappen binnenkort naar de rechter om via de juridische weg huurverlaging bij de gemeente af te dwingen.

Bron: Het Financieele Dagblad