Geen overdrachtsbelasting voor starter is een druppel op de gloeiende plaat

14 september 2020

Starters hebben het lastig op de woningmarkt. De overheid wil nu de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen. Hierdoor zijn huizenkopers enkele duizenden euro’s goedkoper uit. Maar sceptici verwachten dat dit zal leiden tot stijging van de huizenprijzen en dat starters er nauwelijks voordeel van zullen hebben. Het idee wordt alom als zeer sympathiek ervaren om mensen tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste huis kopen, vrij te stellen van de 2% overdrachtsbelasting die huizenkopers verschuldigd zijn. Maar het effect zal, zeker in de grote steden, minimaal zijn is de verwachting.

Belasting voor aankoop 2e huis stijgt

Het kabinet wil de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters bekostigen door deze belasting voor de aankoop van een tweede huis te verhogen van 2% naar 8% en ook voor kantoorpanden te verhogen. Maar dit treft dan voornamelijk particuliere beleggers en ouders die een woning voor hun kind willen aankopen.

Geen overdrachtsbelasting voor starter is een druppel op de gloeiende plaat

Het voordeel kan bij de verkeerde terechtkomen

Deskundigen wijzen er op dat de ‘winst’ bij de verkeerde terecht kan komen. Zo worden woningen in omgebouwde kantoren en winkels meestal vrij op naam aangeboden. Dat betekent dat de lagere overdrachtsbelasting voor starters dan in de zak van de projectontwikkelaar belandt. Ook zal het zeker in de Randstad, waar woningen schaars zijn, waarschijnlijk alleen maar leiden tot een verdere stijging van de huizenprijzen. Starters zijn volgens deze deskundigen dan ook vooral gebaat bij het bouwen van meer starterswoningen met een acceptabele prijs.

Ook het CPB is kritisch over de maatregel

Het Centraal Planbureau voorziet ook geen positieve ontwikkeling. Als de overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft, zullen de prijzen van starterswoningen volgens voorspellingen met iets meer dan 2% stijgen, waardoor het voordeel direct verdampt. Ook is er het risico van een ongewenste verschuiving van huurwoningen naar koopwoningen, waardoor er nog minder betaalbare huurwoningen beschikbaar zullen komen.

Bron: Het Financieele Dagblad